Полезни съвети      

Защо да заложим на двойна камера?

от Лили Георгиева | 12.05.2017 г.

Напоследък във все повече смартфони виждаме двойна камера. Какво дава тя и защо си струва да изберете точно такова устройство. За това ще поговорим днес. Тя служи не просто за снимане…

На първо място ще кажем, че двойната камера представлява камера с два сензора, което е напълно очевидно, но представете си, ако не го кажем… За мнозина объркващо е, че често отново се вижда само един модул на корпуса, а всъщност са два.

Но какви са те?

Единият по правило е съвършено обикновен, т.е. типичния досега. Подобно на всеки друг смартфон, този сензор на камерата е предназначен за цветно снимане и постигане на максимално качество на изображението.

А вторият сензор служи, за да улавя тези данни, за които не е предназначен първият.

Двата сензора в двойната камера работят по съвършено различни начини. Затова зависи от производителя какъв смисъл иска да вложи в двойните камери. Разликата в устройствата се крие именно в начина на работа на втория сензор.

3D ефект

В наши дни двойните камери се използват за създаването на изображения с 3D ефект. Благодарение на втория сензор може да се анализира информацията за дистанцията между обектите. Така може да правите триизмерни изображения. Примерни модели на пазара с такава двойна камера – Honor 6X и Mate 9.

Смартфони с двойна камера

Ефект Боке

Харесвате ли портретните снимки със силно размит фон? Става дума за т.нар. ефект на Боке. В случая със смартфона си можете да правите точно такива снимки, защото вторият сензор подава такава информация.

Допълнена реалност

Благодарение на инфрачервения излъчвател и втората камера с широкоъгълна леща, можете да изучавате отражението на светлина. Това помага по един много интересен начин – внася допълнена реалност в живота. Може да тествате как работи този ефект със смартфоните Lenovo Phab 2 Pro и Asus Zenfone AR.

Подобрена детайлизация

В смартфоните Huawei P9, Mate 9 и Honor 8 откриваме още едно интересно приложение на двойната камера. И то е, че вторият сензор в камерите им не улавят информация за цвета. Те виждат всичко в света черно/бяло. Защо? Защото именно така могат да се съсредоточат върху детайлите.

Смартфони с двойна камера 2

Цветовете улавя само първият сензор, а вторият служи за подобряване на детайлизацията на снимката.

Снимане при лоша осветеност

Още едно преимущество на двойната камера, което може да ви накара сериозно да се замислите за придобиването на такъв смартфон. Тук тя дава възможност да се получи по-добра снимка, независимо че светлината е оскъдна.

Светлината е много важна във фотографията. Два сензора улавят повече детайли, а след това се осветяват.

Минимална загуба на качество

В някои смартфони е заложен оптическо зумиране, но не всеки успява да се сдобие точно с тях. В името на компактността повечето производители създават модели, при които то отсъства. Но когато един от сензорите на двойната камера е шорокоъгълен, всичко се променя.

Смартфон с подвижна камера

Точно това се случва в моделите iPhone 7 Plus и LG G5. С тях потребителят получава възможност да увеличава снимките без да се губи от качеството им.

Е, убедихме ли ви, че телефоните с двойна камера си заслужават?