Полезни съвети      

Как се казваше тази песен?

от Лили Георгиева | 30.03.2017 г.

Днес ще поговорим за няколко приложения, които отлично се справят със задачата да разпознават песни. Защото сме убедени, че ви се е случвало да изпаднете в ситуация, в която не можете да си спомните заглавието или изпълнителя на дадена мелодия.

Това вече не е проблем!

В наши дни смартфоните могат да бъдат универсални инструменти. Да, точно така. Те се използват за какво ли не.

Днес ще поговорим за разпознаването на музика – една функция, която ще се понрави на мнозина.

Факт, е че приложенията, които разпознават песните, не са кой знае колко на брой. Въпреки това част от тях са доста ефикасни. Те са способни не просто да определят коя е песента, но и да предложат допълнителна информация за изпълнителя.

Shazam

  • Разработчик: Shazam Entertainment Limited
  • Оценка: 4,4.

Shazam е синоним на разпознаване на музиката на смартфона. Днес приложението предлага напреднала функционалност и мощна онлайн услуга.

Galaxy S5 mini 5

За да започне разпознаването, трябва да натиснете фирмения бутон. След това са необходими няколко секунди, за да се свърже приложението със сървър и да „разпознае“ мелодията. След това потребителят получава достъп до страница с песни с бързи клавиши, с помощта на които може да сподели песента в социалните мрежи, да се запознае с текста на песента, да получи информация за изпълнителя и т.н.

Телефони за меломани

Когато приложението гадае коя е мелодията, този процес се „визуализира“ чрез вибрация. Можете да изключите тази функция от настройките.

Приложението наподобява много Last.fm. Не знаем колко полезно е това, но можете като потребител да каните свои приятели във Фейсбук. Освен това можете да включите уведомления, да добавяте геотагове и т.н.

Добрата новина е, чe Shazam е безплатно приложение, което обаче не означава, че няма да гледате реклами.

Разбира се, има платена версия, в която рекламите отсъстват.

Soundhound

  • Разработчик: SoundHound Inc.
  • Оценка: 4,3

Нека сега да разгледаме следващото приложение – Soundhound. То предлага сходни функции, като с негова помощ можете да разпознаете песента, да получите информация за нея, текста й и да се подпишете за новости от изпълнителя. Възможно е още да купите или безплатно да слушате песента.

Huawei Honor 8

Телефони с отличен звук

Има платена и безплатна версия.

Щом свалите приложението, ще разпознаете неговия оранжев на цвят фирмен бутон. Щом го натиснете, можете да запишете част от песен – след това тя ще бъде изпратена към сървър.

Ако приложението успее да отгатне коя е тя, ще получите страница към цялата песен. Ако ли не, частта от песента се запазва и можете да я пуснете на друго приложение.

Според производителите на Soundhound, то може да разпознае мелодия, дори и ако вие я изпеете.

И тук потребителят има възможност да сподели песента в социалните мрежи. Освен това получава линк към текста на песента, предлага клипове и дори дава информация за албуми.

TrackID

  • Разработчик: Sony Mobile Communications
  • Оценка: 4,3.

TrackID е приложение от Sony – тази компания е прочута със своите продукти и качество.

Приложението ще ви натяква многократно да влезете през акаунта си във Фейсбук. Освен това ще ви предупреди, че за указаните услуги ще бъдат събирани данни за потребителя. За какво друго освен мелодии може да става дума, не ни е ясно.

Ако заложите на това приложение, трябва да знаете, че откритите мелодии ще предлагат почти същите функции, както при предходните две предложения. Ще научите името на песента, изпълнителя, друга интересна информация, ще можете да споделяте, да прослушвате, да гледате видео или т.н.

Източник на снимките: htc.com, huawei.com, samsung.com