Полезни съвети      

Защо ти е нужен смарт часовник?

от Лили Георгиева | 01.08.2015 г.

Смарт часовниците започват да набират все по-голяма популярност както у нас, така и по света, където тенденцията вече е повдигнала редица въпроси. Експерти се питат дали смарт часовниците са следващият технологичен продукт, който ще получи популярността на смартфоните. И докато си задаваме този въпрос, още преди 2 години колеж в Белгия забрани на учащите се там да носят смарт часовници по време на изпит. Причината, обясняват от ръководството, е постоянният интерес на младите да намират все по-необичайни средства за преписване.

Нов „пищов“ или истински партньор в изпълнението на задачите, смарт часовникът определено може да заеме достойно място в живота ви.

Все повече хора изпитват на свой гръб негативните последствия от сдобиването със смартфон. Проучвания сочат, че живата комуникацията между членовете на едно семейство, както и в приятелските кръгове е намаляла. Вместо това съвременният човек, горд притежател на смартфон, предпочита да води разговорите и запознанствата си посредством клавишите на телефона си или пък на компютъра. Можем да сложим знак на равенство между тях по този въпрос.

В наши дни вместо да отидеш и да прегърнеш приятеля си по случай рождения му ден, му пращаш честитка в социалната мрежа. Каква топлина и човещина лъха от последния жест, направо да се разтопиш! Кои са истинските ми приятели? Това ме попита един познат преди време. За да установи кой наистина го е грижа за него, той просто премахна рождената си дата от социалната мрежа.

Дали истинският приятел трябва да знае кога си роден? Може би, да. Вие как мислите? След това лирично отклонение да се върнем на въпроса –

смарт часовниците са отлично устройство, което може да върне живата комуникация,

тази лице-в-лице и тук-и-сега отново в борбата. Как? Тъй като имате възможност чрез часовника на китката си да проверите какви съобщения пристигат на смартфона ви, вие можете да прецените само с един поглед дали си заслужават вниманието ви, или не. Така постоянното държане на телефона в ръката ви действа като спирачка срещу едно допълнително увличане покрай получените съобщения.

MyKronoz ZeBracelet 2 – Дамите са на ход

Смарт часовникът на второ място е отличен партньор в тренировките. Неслучайно ще видите на пазара разнообразие от фитнес гривни, както ги наричат. И смарт часовниците за активно спортуващи не са за изпускане. Те представляват наистина полезно устройство, когато става дума за проследяване и амбициране да продължиш да тренираш. Освен това, благодарение на различните спортни приложения за смартфони, можете да си партньори в тренировките, които да ви поддържат по пътя към поставената цел.

apple watch sport 2Като последователен наблюдател на здравето ви, смарт часовникът, например Apple Watch, LG G Watch R, Microsoft Band и Garmin Vívosmart могат да отчитат сърдечния ви ритъм и скоростта ви на движение. А тези от тях, които разполагат с GPS, като последните два споменати модела, правят потребността от телефона по време на тренировка още по-неналожителна.

На трето място бихме искали да отбележим и фактът, че когато работата ви със смартфона е редуцирана заради наличието на смарт часовник на ръката ви (който ви позволява да проверите дали имате важно писмо в пощата, или е пристигнал спам, например), по този начин съхранявате батерията на телефона си за по-дълъг период от време. Оценяваме този ефект като особено ползотворен.

Какви часовници може да срещнете на пазара?

Да, разгледаме поне част от тях. В момента толкова много компании оперират на пазара, че е почти невъзможно да ви ги разкрием всички. А и не е необходимо. Важното е да разберете какви са основните ползи от смарт часовника, оттам насетне изборът ви може да се ръководи от лични потребности, стил и финансови възможности.

U8 Watch – Подходящ за първа среща със смарт часовниците

Apple Watch

Този смарт часовник е неотразим. Възможни са различни варианти за персонализиране. Особено ценно устройство за притежателите на iPhone 6. Сред недостатъците му е липсата на GPS и краткосрочната автономна работа (ще се наложи да го зареждате всеки ден).

motorola moto 360 metal 1Смарт часовници с операционна система Android

Сред популярните модели смарт часовници с операционна система Android Wear са LG G Watch, LG G Watch R, Samsung Gear Live, Motorola MOTO 360, Sony SmartWatch3, Asus ZenWatch и т.н. Операционната система, според някои, не е от най-красивите и разбираeми, но фактът, че се използва от толкова много производителите би трябвало да ни говори друго. Колкото до автономната работа, впечатление прави, че устройство като LG G Watch R може да работи без второ зареждане до два дни. Добро постижение, нали?

Alcatel One Touch Wave – здрав, секси и обещаващ

Часовници за фитнес

Този тип часовници са предназначени за активни хора, които разчитат на това да разполагат с информация за постигнатите резултати. Става въпрос за фитнес гривка като Fitbit Surge, която е съвместима с iPhone. Тя показва известията, получени на телефона ви, разполага с GPS и може да работи в продължение на цяла седмица преди батерията съвсем да се разреди.

Други устройства, заслужаващи внимание са Vivoactive и Vívosmart от Garmin.

И още…

Ако при смартфоните операционните системи са iOS от Apple и Android, то при смарт часовниците разнообразието е много голямо. Компанията Pebble, например, смята да пусне на пазара смарт часовници с наличието на е-ink дисплей, което ще позволи устройствата да бъдат използвани 7 дни. Ще отбележим, че и тези устройства ще бъдат съвместими с iPhone.

Към друга операционна система се е насочила и LG. В повечето си продукти компанията залага на Android OS, но при LG Watch Urbane LTE виждаме WebOS. Става дума за автономно устройство, чрез което можете да правите повиквания и да пишете съобщения.

С това ще завършим настоящия си материал, но съвсем скоро смятаме да ви запознаем с още основания „за“ придобиването на смарт часовник. Междувременно можете да добиете по-пълна представа за функциите и възможностите на смарт часовниците, като разгледате ревютата, които написахме специално за вас.

Източник на снимките: lg.com, apple.com, motorola.com