Полезни съвети      

Как да защитите смартфона си от децата

от Лили Георгиева | 22.11.2019 г.

В наши дни няма възможност да скрием телефона си от детето. А детето не е най-добросъвестният потребител. Поради това трябва отрано да се погрижим за сигурността на устройството. Днес ще ви разкажем как да настроите Android-телефона или таблета си така, че попадайки в лапите на детето, да не се чудите какво се е случило с него и как да поправяте щетите.

Ако искате да купите на детето си негов личен Android-смартфон или таблет или сте решили да му дадете за известно време да борави с вашите устройства, Google предлага широк спектър от средства за управление на безопасното използване.

Основният инструмент в този случай ще бъде приложението, наречено Google Family Link. Като начало трябва да го свалите от магазина Play Store.

Следва създаване на семеен профил. Имайте предвид, че за целта трябва да имате два акаунта – ваш собствен (родителски) и акаунт на детето (детски). Детето ще използва Google профил, който ще бъде основа на устройството, но контролът върху профила ще бъде воден от родителския акаунт. Не забравяйте да поставите парола!

Най-глупавите мобилни приложения

При първото стартиране със защитен профил приложението Google Family Link автоматично се настройва като „администратор на устройството“, към който акаунтът на детето няма достъп. По този начин то не може да заобиколи ограниченията, които родителят ще постави. Може да настроите следните параметри:

– Максимално време за използване на телефона на ден;
– Час, в който устройството ще заспива.
– Ограничаване или пълна забрана на използването на определени приложения;
– Настройване на филтър на сайтовете в интернет браузъра;
– Мигновено блокиране на смартфона;
– Управление на настройките на телефона;
– Родителски контрол в магазина за игри;
– Други.

Родителите могат също така да получават уведомление, когато детето инсталира приложение от Google Play, а също така сигнали, когато детето се опитва през телефона си да посещава забранени сайтове.

Мобилни приложения за ученици

Може да се настрои функция, която позволява на детето да „поиска разрешение“ да посети един или друг сайт или да сваля програми. Искането може да бъде отклонено или одобрено само от родителския профил.

Тук е моментът да споменем, че Family Link не може да контролира SIM-картата на устройствата и не позволява да се регулира интернет трафика, позвънявания или текстови съобщения.

От друга страна, синхронизация с контактите на телефона на детето е възможна. Може да се следят позвъняванията. Има възможност още за блокиране на стартиране на приложения в определено време от деня. Например, може да ограничите пускането на игри, когато детето следва да спи или пък да учи.

Като цяло Family Link е доста мощен инструмент за контрол на устройството на детето. Струва си да го пробвате!

 

Снимки: pixabay.com, nokia.com