Полезни съвети      

Как да изберем лаптоп

от Лили Георгиева | 25.01.2019 г.

При избора на лаптоп трябва да се отчетат цяла редица фактори. Но на кои технически параметри трябва да обърне внимание потребителят, за да отнесе у дома идеалният лаптоп? Отговорът на този въпрос зависи от задачите, които планирате да изпълнявате на устройството. За работа с офис програми ще са ви достатъчни средни показатели. Ако сте геймъри, то ви трябва по-добра видеокарта. За гледане на филми – голям екран с висока резолюция!

При всички положения избор на пазара има, така че от вас зависи само да определите собствените си потребности и да заделите бюджет.

Технически характеристики на лаптопа

Сред съвременните предложения на пазара има класически модели, а също така и варианти 2 в 1, когато компютърът може да се трансформира в таблет. Подобна конструкция дава по-широки възможности, тъй като обединява в себе си два вида техника.

Да слагаме ли лепенка на камерата на лаптопа

Една от важните характеристики, на които да обърнете внимание при избора на нов лаптоп, е диагоналът на екрана. Ако нямате особени изисквания към размера му, то заложете на лаптоп с екран 15,6 инча. Този вариант е подходящ както за работа, така и за гледане на филми и изпълнение на основни задачи.

Ако търсите нещо компактно, екранът трябва да е с диагонал 13,3 инча. Така лаптопът ще е по-удобен за транспортиране и по време на пътешествия.

Ту лаптоп, ту таблет

Отлична замяна на типичния персонален компютър може да бъде лаптоп с диагонал на екрана 17 инча. При избора задължително отчетете следните особености: процесор, видеокарта, памет и батерия.

В бюджетните модели лаптопи се използват процесори Intel Celeron, Intel Pentium і AMD. Тяхната производителност е достатъчна за работа с офис програми, браузър и прости игри. За изпълнението на по-сложи задачи са ви необходими чипове Intel Core i3/ i5/i7 і AMD Ryzen.

Видеокартата отговаря за обработката на графиката. Тя може да бъде интегрирана, вградена в процесора или дискретна. От оперативната памет зависи колко бързо ще работи компютърът ви. В съвременните модели минимални показатели за нея са 8-12 GB. Ако ще работите с изображения и видео, насочете се към моделите, които предлагат поне 16 GB оперативна памет.

Твърд диск и батерия

Твърдият диск в съвременните модели може да се замени с SSD. Компютрите с такова хранилище работят по-продуктивно и бързо. Може да го откриете не само в скъпите модели, но и в някои по-евтини. Колкото по-голям размерът на хранилището, толкова повече информация ще може да съхранявате в лаптопа.

От капацитета на батерията зависи друг важен показател – това е автономната работа. Ако ви се налага от време на време да използвате лаптопа без да е включен в ел. мрежата, то насочете се към модели, които предлагат по-добро ниво на автономност. Категорично след време ще сте благодарни за направения избор.

Източник на снимките: pixabay.com