Полезни съвети      

Да слагаме ли лепенка на камерата на лаптопа?

от Лили Георгиева | 20.12.2018 г.

Случвало ли ви се е да отидете на гости и да забележите, че на мястото на камерата на лаптопа е поставена неголяма лепенка или пък хартийка. „Защо?“, запитва те се, а след това и домакина си. „За всеки случай“, отвръща той. „Така ми е по-спокойно някак…“.

След това започвате да разпитвате познати или пък да издирвате информация в интернет. Оказва се, че това, което сте видели, не е единичен случай. И други ваши познати са закрили камерата на лаптопа, но за това дума не е ставало досега.

Някои дори са се снабдили със специални щори за камера. Те позволяват бързо да се затвори окото на камерата и след това при нужда да се отвори.

Но защо се прави това? Повечето хора го правят, защото искат да се скрият от основателя на Фейсбук. Други дори стигат до заглушаване на микрофона.

Има ли от какво да се боим? Не, казват специалисти.

Както твърдят те, на теория да бъде хакнат лаптопа ви и да ви наблюдават през камерата е възможно. Но проблемът е, че това не е толкова лесна задача. Изисква се време. А времето, както ви е известно, е пари. За да ви следи, един хакер трябва да е убеден, че това ще му донесе изгода. С други думи, всеки би искал да следи Марк Зукърбърг. Вашият живот за какво му е? По-скоро няма да му донесе нищо полезно.

Не е изключено хакерът да се опита да зарази нечий компютър с вирус, който да му позволи да гледа през камерата му. В този случай той създава еднократно вирус, с помощта на който впоследствие може да заразява различни устройства. Когато някой зарази своя компютър (например чрез фишинг сайт), възниква рискът от това да бъдете наблюдавани през камерата и шантажирани за това, което се вижда на нея.

Как да защитите смартфона си срещу кражба или вируси

Отново да повторим – това е сложна задача. Не е сигурно, че положените усилия ще доведат до резултат. На второ място трябва да знаете, че за да се зарази компютърът с такъв вирус, потребителят трябва сам да го свали и да го инсталира. А, признайте, хората са все по-предпазливи в наши дни и доста опитни, когато им се предлагат подозрителни програми за сваляне.

Накратко казано, ако вие сте известен човек, може да залепите нещо на камерата си. Това обаче не означава, че ще се защитите 100%. Ако сте параноично настроени, също си сложете лепенка или щора на камерата. Така ще се чувствате по-спокойни. Но ако сте обикновен потребител, не представлявате обект на особен интерес, то не мислете за камерата. Твърде малък е рискът да бъдете преследвани умишлено.

Разбрахме се за камерите на лаптопите. А сега да попитаме какво се случва с IP-камерите. Ето тук вече има риск и логично притеснение. Ако имате такава камера, то тя трябва задължително да бъде с парола. И то надеждна парола.

5 добри антивирусни програми за смартфон

Друг съвет: ако знаете, че на определено място има камера, която следи всичко, което правите, то просто не правете пред нея нещо осъдително. Така няма да се боите от шантаж. Не забравяйте да използвате антивирусни програми, а също така не посещавайте подозрителни сайтове, не сваляйте нищо просто така и четете внимателно всичко, което ви се подава като информация. Важно е да бъдете наблюдателни.

Източник на снимките: pixabay.com