Полезни съвети      

Как да защитите телефона си срещу кражба или вируси

от Лили Георгиева | 16.03.2018 г.

Никакви хакери и крадци не ви заплашват, когато следвате практичните ни съвети. Как да обезопасите устройството си и да съхранявате безопасно информацията на него дори в случай на загуба или кражба? Днес ще посочим няколко полезни стъпки.

1/ Намалете времето до блокирането на екрана

Тази проста мярка ще ви осигури безопасност – банална, но много полезна. Настройте функцията така, че времето до блокиране да е минимално.

Кодът за разблокиране трябва да бъде максимално безопасен. Не използвайте графичен ключ, а измислете пин код. Желателно е да бъде съставен от 6 символа. Ако смартфонът ви разполага със скенер на пръстови отпечатъци или функция за разпознаване на лице, не игнорирайте тези възможности.

2/ Активирайте функцията търсене

Тази функция ще открие смартфона ви, ако бъде загубен или откраднат. Търсенето не само ви дава точното местоположение на устройството, но и позволява да блокирате дистанционно телефона или да изтриете данните в него.

3/ Създайте резервно копие на данните

Резервното копиране на данни трябва да бъде ваш навик. От една страна по този начин ще сте застраховани в случай на загуба на смартфона. От друга резервното копие е полезно, ако без да искате сте изтрили съдържанието на телефона.

4/ Инсталирайте антивирусна програма

Вирусите може да атакуват не само компютри, но и смартфони. Съществуват много антивирусни скенери за Android. Например AVG Antivirus или Avira Antivir. Операционната система iOS е по-слабо предразположена към вируси, но не и 100% безопасна.

Приложения за планинари

5/ Редовно обновявайте системата

Важна роля играят обновяванията на системата. Ако имате достъп до такова, не се колебайте и го инсталирайте. Ъдпейтите не само добавят нови функции, но и коригират грешките в предходните версии.

Понякога обновленията включват и подобрения на системите за безопасност. Това е важно.

6/ Шифровайте данните

Ако телефонът ви попадне в чужди ръце, по този начин достъпът до вашите данни е по-труден. В настройките на Android има специален параметър, който помага за шифроване на файловете и предотвратява несанкционирания достъп.

На iPhone може да шифровате резервните копия или бележките с помощта на Touch ID.

7/ Зареждайте приложения само от проверени източници

Не сваляйте приложения от съмнителни сайтове. Използвайте само такива, които се предлагат на официалните страници на услуги като App Store и Google Play. Дори и тогава не бива да сваляте всяка програма поред. Обръщайте внимание на броя на свалянията, коментарите и оценките. Четете списъка с необходими разрешения.

8/ Изтрийте всички настройки и данни преди да продадете телефона си

Ако сте решили да продадете своя мобилен телефон, погрижете се за личните си данни в него. Простото изтриване на файловете не е достатъчно. Преди продажба е необходимо да върнете фабричните настройки на смартфона. Така напълно ще отстраните цялата информация, която сте натрупали във времето.

Източник на снимките: sonymobile.com, mi.com