Полезни съвети      

От какъв материал да бъде корпусът на смартфона?

от Лили Георгиева | 25.05.2018 г.

Всички телефони изглеждат сходни. Техните съществени разлики са в детайлите. Колонки, физически бутони, размер на смартфона и др. Един от детайлите, които винаги са предмет на обсъждане, е от какъв материал да бъде изработен корпусът на устройството? В следващите редове ще обърнем внимание точно на това. Ще претеглим плюсовете и минусите. Метал, пластмаса или стъкло? За дърво или злато няма да става дума.

Метал

Много телефони на съвременния пазар предлагат корпус от метал. Обикновено се използва доста тънка и лека алимуниева сплав, тъй като никой няма да се заинтригува от смартфон, който тежи около килограм. Да разгледаме положителните и отрицателните черти при избора на такъв корпус:

Плюсове: премиум вид и в духа на съвременните тенденции. Металът е предпочитана суровина от хората, които са почитатели на индустриалния дизайн.

Минуси: металът по-лесно се деформира, особено когато става дума за алуминий. При удар може да се получат вдлъбнатини и извивки. Освен това предаването на радиосигнала става чрез LTE, Wi-Fi и Bluetooth. Безжичното излъчване на сигнал е затруднено от по-плътния материал. Налице е също така топлопроводимост.

Телефони в корпус от метал

Пластмаса

Преимуществото на този материал е, че предлага разнообразни форми, цветове и размери. Корпусът от пластмаса е евтин за производство и с него се работи по-лесно. В същото време с всяка изминала година става по-трудно да се открие достоен пластмасов телефон, който да се предпочете пред едно устройство в корпус от метал.

Плюсове: ниска цена на производство, удароустойчивост и разнообразие от цветове.

Минуси: устройствата с пластмасов корпус изглеждат по-евтини. Понякога може да се забележат и по-лоши тактилни усещания.

Стъкло

За първи път стъклените корпуси се появиха в iPhone 4 и Nexus 4. Най-значителните минуси на този материал, както сами може да се досетите, е, че е чуплив. Използването на стъкло също така повишава цената на телефона. Производителите залагат на ултрапрозрачно стъкло с ниска степен на резолюция и композити, например Gorilla Glass.

Плюсове: устройствата в стъклен корпус изглеждат отлично, провокират приятни тактилни усещания, а предаването на радиосигнал е чрез LTE, Wi-Fi и Bluetooth. Стъклото е плътно и не позволява на радиовълните да преминават с лекота.

Минуси: както вече споменахме, стъклото е чупливо. Освен това лесно се образуват драскотини по него.

4 телефона, които ще се понравят на дамите

Кое да предпочетете?

Ако обичате стилно изглеждащите устройства и се отнасяте с грижовност към вещите си, не е проблем да се ориентирате към смартфони с корпус от стъкло. Те създават приятно усещане при работа. С подходящ калъф ще намалите риска от надраскване.

Разбира се, подходящ избор е и металът. Той приятно се усеща в ръка, но създава проблеми с радиовълните.

Пластмасовите корпуси са предназначени за хора, които търсят повече цвят в ежедневието си. Предлагат се във всевъзможни цветови решения, освен това са издръжливи.

Източник на снимките: meizu.com, mi.com, nokia.com, htc.com