Полезни съвети      

Топ 5 смартфона в метален корпус

от Лили Георгиева | 25.01.2018 г.

Основните законодатели на тенденциите в мобилната индустрия, Apple и Samsung, миналата година преминаха на дизайн със стъклени задни панели. От една страна това решение е обвързано с красотата, но от друга понижава здравината на устройствата. Каквито и уверения да ни дават, факт е, че в ръцете ни попада стъкло. Оттук насетне крачката до придобиването на калъфи и защитни стъкла е почти неизбежна.

Поради това днес ще ви запознаем с 5 модела смартфони в метален корпус.

OnePlus 5T

Той се появи през ноември миналата година и предлага метален корпус. Този смартфон не е на нивото на Note 8, Galaxy S8 или iPhone X, но отдавна прекрачи прага от средния клас към по-високия. Най-забележителното в него е дизайнът – по-точно дисплеят със съотношение на страните 2 към 1. Не бива да пропускаме добавянето на нов начин за разблокиране на устройството с помощта на разпознаване на лице.

На задния панел пък получаваме две камери: 16-мегапикселова и 20-мегапикселова. В двата модула получаваме апертура апертура f/1.7 и размер на датчика 1/2.8”. Основната камера притежава електронна стабилизация на изображението.

Компанията дори не се е скъпила за памет – достъпни са два варианта: 6 GB оперативна + 64 GB вътрешна памет и 8 GB оперативна + 128 GB вътрешна памет.

Екранът е 6,01-инчов Optic AMOLED, защитен с Gorilla Glass 5. Устройството предлага бързо зареждане, операционна система Android 7.1.1 Nougat с опция за обновяване до 8.0 Oreo.

Google Pixel 2 и Pixel 2 XL

Тези два модела няма как да не бъдат част от класацията ни. Отличават се един от друг по съотношението на страните на екрана и незначителни промени в разположението на камерата на задния панел.

Pixel 2 предлага 5-инчов дисплей със стандартно съотношение на страните 16:9. По-големият брат има 6-инчов дисплей със съотношение на страните 18:9.

Основно преимущество на серията Pixel 2 са качествените снимки. Камерите им са най-добрите сред конкурентите.

Във вътрешността откриваме Snapdragon 835 и 4 GB оперативна памет. Вътрешното хранилище е 64/128 GB. Капацитетът на батерията на Pixel 2 е 2700 мАч, а на Pixel 2 XL – 3520 мАч.

Смартфоните са защитени от вода и предлагат качествен звук.

Nokia 8

Миналата година ще бъде запомнена със завръщането на бранда Nokia. Особено място тук заема моделът Nokia 8. Впечатление прави нивото му на снимане.

На задния панел потребителят получава два 13-мегапикселови модули и логотипа Carl Zeiss. Всяка камера е с апертура f/2.0 и размер на пиксела 1,12 мкм. Налице е оптическа стабилизация.

Предната камера е с аналогични характеристики: f/2.0 и 1,12 мкм, но без оптическата стабилизация.

Камерите снимак добре, като отстъпват, разбирасе, на лидера Pixel 2.

Още малко информация, която трябва да знаете: чипсет Snapdragon 835, 4 или 6 GB оперативна памет и съответно 64 или 128 GB вътрешна памет.  Фабрично инсталиран Android 7.1.1 Nougat, с опция за обновяване до 8.0 Oreo. Капацитет на батерията 3090 мАч. Сертификат на защита по стандарт IP54.

Moto G5 Plus

Следващото ни предложение идва от средния клас и предлага баланс на характеристиките. Отличава се с традиционния дизайн на компанията.

Смартфонът е снабден с 5,2-инчов дисплей с резолюция Full HD. Предният панел е покрит със защитно стъкло Corning Gorilla Glass 3.

Производителността не е от най-впечатляващите, но мощността на Snapdragon 625 стига за ежедневните задачи и игри. Предлага се в няколко модификации според оперативната и вътрешната памет.

Основната камера е 12-мегапикеслова с апертура f/1.7, а предната – 5-мегапикселова. Капацитетът на батерията е 3000 мАч.

Huawei Honor 7X

Още един телефон от средния клас, заключен в метален корпус. Той бе представен в края на 2017 г. Предлага 5,93-инчов дисплей със съотношение на страните 18:9 и резолюция Full HD+. И тук имаме защитно стъкло Corning Gorilla Glass.

На задния панел откриваме две камери. Допълнителният модуле с неголяма резолюция – 2 MP. Основният е 16-мегапикселова при размер на пиксела 1,25 мкм.

Предната камера е 8-мегапикселова.

Във вътершността на Honor 7X е инсталиран чип HiSilicon Kirin 659. Неговата производителност е на ниво Snapdragon 625, но графичният процесор Mali-T830 MP2 отстъпва пред Adreno 540.

Капацитетът на батерията е 3340 мАч.

Източник на снимките: huawei.com, google.com, oneplus.net, motorola.com, nokia.com