Полезни съвети      

Трета част: Портове, мрежи, корпус и други характеристики

от Лили Георгиева | 10.05.2018 г.

В предишните два материала разгледаме общо взето характеристиките, които най-често влизат в полезрението на потребителите. Днес ще обърнем внимание на още няколко, които не са маловажни.

Портове и жакове

Повечето смартфони разполагат с два жака – 3,5-милиметрови за слушалки и един във вариант USB за зареждане. Изключение правят някои нови модели айфони, които предоставят на потребителя само един порт Lightning и за гарнитури, и за зареждащия кабел.

Преимуществото на варианта с универсален порт е, че предоставя висока скорост на пренос на данни. USB-C неколкократно повишава обема на пренасяната по кабела информация за секунда. Освен това се постига намаляване на дебелината на телефона.

Плюс на отделните жакове за гарнитури е възможността да се използват слушалки с кабел без преходник, като може да слушате докато презареждате.

Мрежи

Всички пуснати през последните 2-3 години смартфони, дори най-евтините сред тях, са с 1 GB оперативна памет и поддържат технолигията 3G. Съвременните флагмани по подразбиране поддържат 4G, осигурявайки по-висока скорост на мобилния интернет.

Поради това обикновено изборът не се базира на формата, а на броя SIM-карти. В много модели на пазара те са две. Изключение правят айфоните и някои модели на Samsung, HTC и Google.

Ако ще купувате китайска марка телефон, например Xiaomi, обърнете внимание на съвместния слот за SIM-карта и microSD карта. Собственикът на подобно устройство трябва да знае, че се налага да избира между използването на 2 SIM и разширяването на паметта за сметка на една от тях. Единственият изход от ситуацията е да купите модификация с по-голямо вградено хранилище – не по-малко от 64 GB.

Смартфон, създаден специално за жени

Корпус

Основният материал, от който се изработват корпусите на смартфоните от бюджетния клас, е пластмаса. Те са по-евтини и тежат по-малко. Лесно се цапат и чупят. От друга страна защитните стъкла невинаги са от полза – особено, ако задният панел е от стъкло. Оптимален вариант за корпус на смартфон, който ще ви служи дълго, е алуминиева сплав. Тя е достатъчно здрава и лека.

Допълнителни функции

Потребителите, които имат нужда не просто от съвременен смартфон, а от истински флагман, си струва да хвърлят поглед на наличието на функции като:

Безжично зареждане – не е задължително, но е доста полезна опция.

Защита на ниво IP67 или IP68 – с тях смартфонът ще оцелее, дори ако попадне на дълбочина метър и дори повече. Без тревожни мисли, може да го използвате в дъждовно време.

Що е то олеофобно покритие на телефона?

Модул NFC – за да правите безконтактни разплащания.

Скенер на пръстови отпечатъци – това е функция, която позволява да защитите по-добре конфиденциална информация. Заменя въвеждането на парола.

Още функции – например система за разпознаване на лицето, инфрачервен порт и т.н.

Източник на снимките: nokia.com, htc.com, huawei.com, mi.com