Полезни съвети      

Що е то олеофобно покритие на телефона?

от Лили Георгиева | 27.09.2017 г.

През последното десетилетия екраните на смартфоните постоянно се увеличават. Дисплеят е доста деликатен детайл и лесно може да бъде повреден, поради което производителите започнаха да използват закалени стъкла за защитата му. Освен драскотини и повреди на екрана се натрупва мръсотия, която влошава външния вид на устройствата. За да бъде решен и този проблем през 2005 г. бе патентовано олеофобното покритие.

То представлява тънък слой по повърхността на дисплея, който отблъсква мазнините и предотвратява образуването на следи от отпечатъци от пръсти. Дебелината на слоя е само няколко наномилиметра.

В състава на олеофобното покритие влизат алкисилан, силикон и разтворител. По-голямата част от първия компонент съставлява 0,1 до 10%, от втория – между 0,01% до 10%, а останалото тегло е разтворител.

Олеофобното покритие се нанасят по метода на разпръскването на разтвор по повърхността на екрана. В промишлени мащаби нанасянето на защитния слой става чрез вакуум.

Преимуществата на олеофобното покритие

Това покритие може да срещнете в много устройства от средния и висок клас. Неговото наличие гарантира по-чист екран, като следите от отпечатъци с лекота се отстраняват. Това означава, че всякакви следи (от пръстите или ухото) ще бъдат в минимално количество и едва ще се забелязват.

Освен това този слой представлява допълнителна защита срещу леки драскотини.

Друго преимущество – лесно плъзване на пръста по екрана и приятна на допир повърхност.

Недостатъци на олеофобното покритие

Допълнителният слой значително подобрява качеството на взаимодействия с екрана, но има един недостатък – той не е вечен.

За съжаление колкото и качествено да е изработването на олеофобното покритие, след определено период на експлоатация то се изтрива. Срокът му на служба зависи от начина на употреба и варира от месеци до година.

Олеофобните свойства бързо се губят, ако устройството се носи в пълна чанта с други вещи или в джоба. Постоянното триене на екрана с кърпа или други материи също води до по-бързо износване на защитния слой.

И най-малкото триене вреди на олеофобното покритие. Поради това е препоръчително телефонът да се носи в защитен калъф. Ако искате да изтриете екрана, използвайте микрофибърна кърпа.

Що е то Gorilla Glass?

В никакъв случай не използвайте спиртни разтвори. Те разяждат тънкия повърхностен слой.

Любопитно:

Ако олеофобното покритие на смартфона се е изтрило, може да му намерите достойна алтернатива под формата на защитно стъкло с аналогичен слой.

Ако веднага след закупуване на устройството, покриете екрана с подобно стъкло, това не е добра идея. Така не само няма да съхраните първоначалното олеофобно покриете, а ще го повредите.

Как да проверите дали дисплеят е с олеофобно покритие

Тъй като то е с малка дебелина, на око не може да определите дали е там, или не. Има няколко много прости начини обаче да откриете отговора на въпроса.

За и против влагозащитените смартфони

1/ Трябва ви капка вода.

Олеофобното покритие представлява повърхност, която не попива. Това означава, че капката вода върху защитния слой се опитва да запази своята форма. Тя не се разтича по екрана. Можете да я движите по дисплея като малка топчица.

2/ Флумастер на водна основа.

Ако нарисувате линия на обикновен дисплей, ще видите обичайните цветни черти. Ако нарисувате линия върху екран с олеофобно покритие, вместо ясни следи от флумастер ще забележите дребни цветни капчици.

Източник на снимките: huawei.com, zte.com, samsung.com