Полезни съвети      

Какво означава Gorilla Glass?

от Лили Георгиева | 17.08.2015 г.

През 1959 година компанията Corning е съсредоточила усилията си върху експериментирането с обработката на повърхността на стъклото с различни химични съединения. Проектът се нарича “Project Muscle“. Така след няколко години опити се ражда свръхздравото стъкло Chemcor. То получава популярност до известна степен и започва да се използва за индустриални и търговски цели. До масово разпространение обаче не се стига. И така до 2006 година, когато Стив Джобс се свързва с генералния директор на Corning – Уендел Уикс. По това време Apple разработва първия iPhone и иска да снабди устройството си с по-издръжливо стъкло. Проектът е възроден и iPhone дебютира на пазара с алуминосиликатно стъкло.

Разработката на Corning е

отличен пример за нюха към новото и как то може да бъде приложено в сфера, която напълно се различава от предвидимото

и допустимото. Ако през 60-те години на 20 век свръхздравото стъкло се е произвеждало с цел направата на предни стъкла на автомобили и не печели популярност, то днес компанията се радва на завиден успех сред потребителите на мобилната потребителска електроника.

Защо потребителите се нуждаят от по-здраво стъкло като Gorilla Glass

и какво прави това стъкло по-различно? Отговор на тези въпроси дава д-р Донъл Уолтън, инженер в Corning.

„Те изпускат устройствата и ги докосват. Телефоните влизат в контакт с околния свят по предсказуеми и непредсказуеми начини. Потребителите се нуждаят от по-устойчиво на повреди покритие.

Подобно на много стъкла, използвани в производството на мобилна потребителска електроника,

Gorilla Glass е химически подсилено.

Стъклото е чуплив материал. Чупливите материали са изключително силни при компресия, но изключително слаби при напрежение. Когато закалявате стъкло по химичен път, го потапяте в солна баня и го зареждате с повече йони по повърхността. След това поставяте стъклото под компресия. Уникалното при Gorilla Glass е, че благодарение на неговата особена композиция, то позволява тези по-големи йони да проникнат през повърхността в дълбочина и така повишават устойчивостта на компресия и по-дълбоки надрасквания. Компресията избутва дефектите обратно. Такова стъкло по-трудно може да бъде счупено от по-дълбока драскотина “, обяснява технологията д-р Уолтън в интервю от 2009 година.

С няколко думи защитното стъкло Gorilla Glass представлява стъкло с повишено съпротивление срещу драскотини и удари.

По думите на производителите, то е три пъти по-издръжливо от химически обработените с натрий и калций стъкла.

lg g4 2Как се произвежда?

По време на производството му стъклото бива закалено чрез обмен на йони. Материалът се потапя в разтопена алкално-калиева сол при температура около 400 градуса по Целзий. По време на солната баня по-малките натриеви йони в стъклото бива заменени от по-големи йони калий. Последните заемат повече пространство и създава повърхностен слой с по-висока издръжливост – така стъклото става по-здраво, по-толерантно към дефекти и като цяло по-устойчиво срещу счупване.

Поколение след поколение

9 януари 2012 година

Corning представя на пазара новото поколение – Gorilla Glass 2. Стъклото съхранява предишните характеристики, но вече е по-тънко с 20 %. На 24 октомври 2012 година компанията анонсира, че над един милиард мобилни устройства използват Gorilla Glass.

9 януари 2013 година

Защитното стъкло Gorilla Glass 3 е налице. Този път е направено по технология, наречена „вродено съпротивление срещу повреди“. Оценката на производителя е, че това стъкло е три пъти по-здраво от предишното. Освен това е по-устойчиво на дълбоки надрасквания, които обикновено отслабват стъклото. Станало е и по-гъвкаво.

Защо автономната работа на телефоните скоро няма да се подобри?

По време на анонсирето на новото поколение Corning отбелязва, че възможностите за бъдещи подобрения по отношение на намаляване на отражаващата способност и оставянето на отпечатъци от пръсти са се изчерпали.

20 ноември 2014 година

Добре дошло Gorilla Glass 4. Сравнено с конкурентните алуминосиликатни стъкла, това е два пъти по-устойчиво на повреди при падане и в 80 % от случаите остава невредимо. Дебелината му е 0,4 мм. Gorilla Glass 4 е антимикробно и антибактериално, направено със сребърни йони.

Източник на снимките: lg.com