Полезни съвети      

„За“ и „против“ влагозащитените смартфони

от Лили Георгиева | 02.02.2017 г.

С всяка следваща година производителите на смартфони снабдяват продуктите си с нови функции,

правят ги по-мощни,

по-надеждни и

по-интересни.

Част от стандартите за защита са свързани с водата. Тази стихия, която по принцип човекът не може да овладее. До известна степен обаче съумява да спре. Такъв е случаят и при смартфоните, които получават защита срещу попадане на вода в тях.

Миналата година дори Apple защити своите нови айфони – iPhone 7 и iPhone 7 Plus. От известно време Samsung и Sony защитават срещу влага телефоните си в средния клас.

По всичко личи, че тази тенденцията няма основания да бъде прекъсната. Потребителите оценяват повишената защита на своите телефони, спокойно работят с тях по време на лек дъжд и дори с мокри пръсти. В наши дни дори едно потапяне на смартфона за кратък период от време под вода не е фатално.

Забележете…

Съвременните смартфони не са водонепропускливи, а само влагоустойчиви. Разликата се крие във факта, че могат да оцелеят при попадане на влага в тях. Не си струва да ги оставяте дълго време във вода.

Sony Xperia Z

Най-високият стандарт на защита срещу влага…

Това е IP68.

Той гарантира оцеляване на телефона след потапяне на дълбочина от 1,5 метра в рамките на до 30 минути.

Още смартфони, защитени срещу влага: Sony Xperia Z3+, Xperia Z5, Samsung Galaxy S7 и S7 Edge, Alcatel OneTouch Go Play, Evolveo StrongPhone Q8 и др.

„За“

Колегите от Android Authority са си направили труда да потърсят научни доказателства, обосноваващи плюсовете и минусите от влагоустойчивите смартфони. Не бива да подценяваме научните работници. Затова е време да разберем какво са открили в своите тестове.

1/ През 2012 г. SquareTrade анкетират над 2000 потребители на iPhone. Оказва се, че 27% от тях са си увредили телефоните, след като са ги изпуснали във вода.

2/ Година по-рано Plaxo успяват да разберат, че един от всеки пет потребителя изпуска телефона си в тоалетната чиния. Т.е. съществува 20% вероятност да ви се случи същото.

3/ През 2014 г. Zagg установяват, че 30% от потребителите на смартфони ги потопяват във вода.

 

Как и срещу какво пази защитното стъкло Gorilla Glass

Половината от тях ремонтират устройствата си или ги заменят. Три различни изследвания сочат, че средно вероятността в телефона ви да попадне влага е 20%. Това не е никак малък шанс. Влагозащитата е добре дошла!

„Против“

1/ Вече споменахме, че влагозащитеността не означава, че смартфонът е водонепроницаем. Имайте това предвид. Фразата „защитен срещу вода“ може да звучи заблуждаващо.

2/ Да поговорим за цени.

Специалните защитни елементи, които не позволяват на водата да увреди компонентите на телефона, са евтини, но доста скъпо излизат разработката и тестването им.

Samsung Galaxy S7 Edge

Припомняме думите на основателя на Xiaomi. Веднъж той спомена, че компанията не планира да пуска на пазара влагозащитени смартфони, тъй като влагозащитата оскъпява устройството с 20-30%. За Xiaomi, която предлага на потребителите телефони на достъпна цена, това е неприложимо.

Купи Galaxy телефон до 400 лв.

Представете си, ако платите за телефон 600 лв., 200 лв. от тях идват от защитата срещу влага. А последната не е 100% гарантирана. Винаги може нещо да се обърка.

Източник на снимките: samsung.com, sony.com