Полезни съвети      

За какво да гледаме, когато купуваме смартфон

от Лили Георгиева | 20.04.2018 г.

Разнообразието от модели смартфони на пазара през 2018 г. прави избора на ново устройство сложен. Не всеки потенциален купувач може да вземе решение, базирано на изброените характеристики на телефоните, а в някои онлайн магазини част от тях не са споменати.

Струва си да знаете кои особености са ключови за това да получите удовлетворение от покупката си.

Основни параметри, по които трябва да се ръководите:

Преди да направите избора си, обърнете внимание на параметрите: характеристики на екрана, размера на рамките от двете страни на дисплея, апаратна част – процесор и памет, камери, батерия, наличие на жакове за периферни устройства и гарнитури. Имат значение още допълнителни функции като защита на личните данни и здравина на корпуса. Разбира се, тежест има и цената.

Да разгледаме всеки един от параметрите поотделно.

Екран

Това е нещото, на което обръщат внимание всички потребители на смартфони. Някои се вглеждат в диагонала на екрана. Стандартът на пазара е 5-6 инча. По-малки показатели от тези говорят за непопулярност на модела. По-големи – тогава пред вас е фаблет.

Повечето потребители избират модели с диагонал на екрана 5,2-5,5 инча. Те се държат удобно в план и са подходящи за гледане на видео, играене на игри и ежедневна работа.

Хвърлете поглед и на резолюцията на матрицата. Едно време тя стартираше от 320х240 пиксела, сега достига 2880х1440 пиксела, или формат UltraHD.

Най-производителните смартфони през 2017 г.

Форматът 4К за дисплея не дава никакви преимущества в сравнение с FullHD. Обикновено е маркетингов трик за привличане на купувачи.

Какво да кажем за количеството на пикселите? Те трябва да съответстват на размера на екрана.

Модел с 5-инчов дисплея осигурява нелоша картина дори с резолюция HD. За такъв смартфон става и формат FullHD. Минималният показател за телефон с диагонал 5,5 инча е 1920х1080 пиксела. Фаблетите с дисплеи с размер около 6 инча трябва да са с резолюция FullHD или UltraHD. По-малка резолюция позволява да виждате пикселите на екрана, което прави изображението лошо.

Имат значение и параметри като ъгъл на видимост, яркост и изразителност. Колкото по-добри са те, толкова по-комфортен за работа е смартфонът. Особено що се касае отсъствие на достатъчно светлина или пък работа на слънце.

Рамки

Наличието или отсъствието на рамки на смартфона е характеристика, която се смята за важна от 2017 г. насам. Тогава се появи т.нар. безрамков дизайн. Сами за себе си може да решите дали ще се водите по модата.

Трябва да знаете, че един „безрамков“ модел е по-лесен за счупване. Дизайнът му накланя везните към стила и оттам към крехкостта.

Как да направим дома си смарт

Процесор

Централният процесор е много важен детайл, отговарящ за бързината на работа на приложения. Това е важно, ако играете на игри или гледате видео.

С повечето задачи – сърфиране в интернет, четене на книги, прослушване на музика, ще се справи всеки процесор.

Най-популярните модели процесори са:

Snapdragon. Подходящ вариант за съвременен смартфон са сериите, чийто номер стартира с  6 или 8. Най-добрият процесор на компанията през 2017 и 2018 г.  е 835. Компромисен вариант – 621 и нагоре.

MediaTek – представлява бюджетно решение за по-евтините телефони на пазара. Плюсът на този тип процесори е достъпната цена,  а минусът – по-ниската производителност и силното нагряване на процесора при употреба на устройството.

Apple – високопроизводителен процесор, който ще видите в устройствата на компанията. Отличават се с висока скорост, но и висока цена.

Други процесори, които може да прочетете на характеристиките на смартфоните, са

Exynos и Kirin, съответно се срещат при Samsung и Huawei.

 

Следва продължение ….

 

Източник на снимките: mi.com, asus.com, samsung.com