Полезни съвети      

Как да направим дома си смарт, без да се разорим

от Лили Георгиева | 12.04.2018 г.

Днес битува мнението, че „смарт“ домът е нещо положително, но за да се постигне, трябва да вложим много пари. Добре е да знаете, че при правилен подход е напълно реалистично да разполагате с интелигентен дом срещу разумен бюджет.

В днешния материал ще разгледаме няколко устройства, които няма да ви излязат солено. С тяхна помощ къщата ще „поумнее“.

1/ Смарт хъб

Всеки смарт дом има нужда от хъб, т.е. от устройство, с помощта на което човекът „общува“ със всички смарт аксесоари. В този случай става дума за Echo Dot, който се предлага на пазара на цена $ 49,99.

Представлява смарт-колонка с гласово управление – в нея има поддръжка на гласов асистент Alexa. Тя дава възможност да се контролира част от дома – на практика всички устройства, които използват Wi-Fi и Bluetooth. Управлението става чрез устни команди.

Подобно устройство може да се използва за климат-контрол на помещението – за регулиране на термостат, климатик и др., за контрол на смарт осветление и контакти, а също така за телевизори и аудиосистеми. Може да кажете на асистента да отвори вратата на гаража, например.

2/ Смарт щепсели

Малцина подозират, но този тип устройства може да направят дома ви доста интелигентен срещу малка сума за инвестиране.

Смарт щепселите TP-Link Smart Plug Mini струват $ 24,99. Те опростяват ежедневието. Може да ги поставите в контакта, след което да ги свържете към Wi-Fi и Echo. Този процес отнема не повече от 2-3 минути. След това може да управлявате всяко „неинтелигентно“ устройство.

Обичайният чайник за загряване на вода може да бъде пускан и изключван по ваше желание чрез TP-Link или Echo Dot.

Помислете за сутрешните си навици. Необходимо ли е да ставате, за да включвате кафе машината. Не, не е. Може да затоплите водата още докато лежите. След това ставате и натискате копчето и кафето е вече в чашата ви.

Смарт дом – възможно е

3/ Смарт осветление

Смарт лампите може би са първият продукт, за който си струва да се замислите, щом решите да направите дома си интелигентен. Отличен избор са, ако планирате да обновите обстановката. Приятно е да включвате и да изключвате светлината с гласова команда. Освен това смарт лампите имат много полезни нюанси.

4/ Смарт светодиодна лента

Тези от вас, които са решили, да се запознаят отблизо с екосистемата Philips Hue, препоръчваме да обърнете внимание на светодиодната лента на тази марка.

Philips Hue Lightstrip струва $ 89,99 и ще ви служи като идеално нощно осветление. Вместо да търсите пътя в тъмнината, използвайки смартфон или фенер, снабдете се със светеща лента Hue. Много по-добре се получават нещата.