Полезни съвети      

Що е то среден клас смартфон през 2018 г.?

от Лили Георгиева | 21.02.2018 г.

Смартфоните, заемащи сектора между бюджетни устройства и флагмани, може условно да се разделят на две групи. Първите са технически усъвършенствани с мощен процесор, но у тях външността е несеобена. Към втората категория се отнасят имидж моделинте, които не превъзхождат кой знае колко евтините смартфони по технически характеристики, но визуално изглеждат стилни и скъпи. Често разполагат с добри камери и са защитени срещу вода и прах.

Пример за първия тип телефони са Xiaomi Mi A1 и Nokia 6. Представители на втората група са Samsung Galaxy A5 (2017) и Huawei Honor 9 Lite.

Тъй като в това разграничение да има доста тънка граница, ще откриете и модели, които са едновременно красиви  и мощни. Например Huawei Honor 9, за който неведнъж сме ви разказвали.

В средната ценова категория попадат още и фаблети като Sony Xperia XA1 Ultra и Xiaomi Max 2.

Екранът

Той обикновено е FullHD. Това е негласен стандарт. Много от смартфоните в тази категория традиционно са снабдени не с IPS, а с AMOLED матрица на дисплея. При тях черният цвят е по-чист, забелязва се по-добра контрастност, потребява се по-малко енергия за визуализиране на тъмните нюанси.

Камера

При средния клас смартфони ще откриете доста модели с качествена камера. Не си струва да се хвърляте на големите числа. Напълно достатъчни са 12 MP. По-важно е да обърнете внимание на пикселите – не по-малко от 1,12 мкм, а в най-добрия случай – 1,25 мкм. За оптиката имате нужда от апертура f/2 и по-малко.

В последно време на пазара се появиха доста модели с двойни камери. Да знаете, че не става дума за маркетингов ход. Наистина има полза от тях. Снимките стават страхотни.

Колкото до вътрешните характеристики, през 2018 г. при средния клас устройства трябва да отдавате предпочитание на моделите, базирани на чипсет MediaTek Helio P23, P25, P30 или Qualcomm Snapdragon серия 600. SD625 също е приемлив, но вече поостарява. Перспективни са още чиповете Snapdragon 630, 635, 660.

При Huawei оптимално решение е Kirin 659, а за Samsung – Exynos 7870, 7880, 7872 и 7885.

Памет

През 2018 г. оперативната памет трябва да бъде поне 3-4 GB. Колкото до вградената – 32-64 GB. Не по-малко. В противен случай отсъствието на за карта памет може сериозно да ви създаде дискомфорт.

Батерия

В средния клас капацитетът на батерията няма такова голямо значение, както оптимизацията. Заложете на устройства, които разполагат с поне 4000 мАч. По този начин си гарантирате продължителна автономна работа. Норма в последно време е поддръжката на бързо зареждане. Задължително проверете дали е налице.

Телефони с удивителна автономна работа

Скенер на пръстови отпечатъци

Ако държите на това да пазите добре данните си и да се разплащате мобилно, то този компонент трябва да бъде част от характеристиките на новия ви смартфон.

Що е то евтин смартфон през 2018 г.

Бонуси

Не пренебрегвайте наличието на защита от вода и прах. Отдайте предпочетание на стандартите IP67 или IP68.

Източник на снимките: mi.com, sonymobile.com, samsung.com