Полезни съвети      

Що е то евтин смартфон през 2018 г.?

от Лили Георгиева | 16.02.2018 г.

Ако забелязвате съставните части на смартфоните постоянно се усъвършенстват, новите технологии стават по-достъпни, а характеристиките на мобилните устройства с всяка изминала година се подобряват.

Това, което преди година-две е било абсолютно запазено предимство на флагманите, става все по-масово сред по-евтините решения на пазара. Щом като нещата се развиват така бързо и едни високо ценени характеристики се оказват достъпни за масовия потребител, то какво е разликата между бюджетно, среден клас и флагман устройство?

Няколко причини да не предпочетете флагман

Днес ще обърнем внимание на основните отличителни черти при бюджетните модели тази година.

В ултрабюджетната ценова категория, където цените стартират около 100 лв., не може да се очакват кой знае какви промени. Всички устройства от този клас си приличат по технически параметри. Дизайнът е друга основна отлика между един или друг модел. Съветваме при избора на устройство от този клас да отдавате предпочитание на съставните части, а не на външността. Последната е най-малката ви грижа.

Какво обединява всички ултрабюджетни устройства? Сравнително привлекателен вид, по-дебели са и са изработени от по-евтини суровини. Освен това камерите им са на ниво „да има нещо за снимане“. Ако искате добри снимки, трябва да се ориентирате към друг ценови клас.

При останалите характеристики трябва да посочим, че стойността на IPS екраните в наши дни ги прави достъпни за използване в евтините смартфони. Заложете или на IPS, или на OLED. Резолюцията нека бъде 1280х720 пиксела.

Изборът на процесори не е голям в този клас.

Четириядрени чипове серия MT673x ще ви свършат работа. Колкото до оперативната памет – не избирайте модел с по-малко от 2 GB. Вградената памет неща е поне 16 GB.

Какво да кажем за батерията? Нейният размер трудно може да говори категорично за действителните резултати. Едно устройство с 2500 мАч може да се окаже с по-продължителна автономна работа от конкурент с 3000 мАч. Тук ключова е ролята на оптимизацията.

Флагмански телефон за геймъри

Ако използвате мобилно разплащане или друг софтуер със защитени данни, предлагаме задължително да обърнете внимание на моделите със скенер на пръстови отпечатъци.

На пазара ще откриете и малко по-скъпи устройства. Те все още не влизат в категорията „среден клас“. Ще ги познаете по цената – между 300 и 400 лв. Тук вече може да получите дисплей със съотношение на страните 18:9 или пък да се спрете на класическия водел 16:9.

В тази ценова категория ще срещнете не само процесори MediaTek, но и Qualcomm. По възможност отдайте предпочитание на последните, те се характеризират с по-добра енергоефективност.

Оперативната памет при този бюджетен клас стартира от 2 GB, като може да срещнете и устройства с 3 GB. Вградената памет е желателно да бъде поне 32 GB.

Скенерът на пръстови отпечатъци

вече се среща в повечето бюджетни устройства, но ще откриете и такива, при които отсъства. Ако желаете да разполагате с по-добра защита, изберете модел с такъв датчик.

Камерите в този клас се характеризират с по-добри матрици, а оттук и с по-високо качество на снимките. Отчитайте наличието на модели с двойни камери.

Колкото до автономната работа, може да откриете модели с доста добри показатели и батерията над 4000 мАч.

Източник на снимките: vivo.com, asus.com, nokia.com