Полезни съвети      

Как да изберем карта памет за смартфона?

от Лили Георгиева | 19.10.2017 г.

Какво сложно може да има при закупуването на карта памет. Определили сте колко точно ви трябва, пред вас има изгодно предложение и сте го приели. Именно от този подход на много потребителите някои производители престанаха да пускат флагмански смартфони с възможност за разширяване на паметта. Ако имате под ръка карта microSD, погледнете какво е написано на нея. Именно тази информация ще ви помогне да направите адекватен избор.

Защо е важно да хвърлите поглед на надписите?

Представете си, че сте си купили нов съвременен флагман, който поддържа карта памет. Да речем, че това е LG G4. Този смартфон лесно се справя със всички задачи, но забелязвате в един момент, че камерата и другите приложения започват да не работят толкова бързо, както в началото. Това може да се дължи на факта, че използване недостатъчно бърза карта памет, на която съхранявате снимки и откъдето идват данните за вашите приложения. Нищо не ви пречи да отделите малко внимание на въпроса и да изберете адекватна карта. Така няма да изпитвате дискомфорт в работата със смартфона. Дали сте доволна сума пари, нека да си струва.

В какво се състои разликата между SDHC и microSDXC?

Както вече споменахме, струва си преди покупка да обърнете внимание на надписите върху картата. В посочените понятия с четири букви има разлика. Става дума за два стандарта при поддържането на обем данни.

SDHC (Secure Digital High Capacity) позволява да съхранявате до 32 GB, докато при SDXC (Secure Digital Extended Capacity) може да работите и с 64 GB и дори повече.

Телефони с много оперативна памет

Проблемът е, че не всички устройства поддържат карта SDXC и толкова голям обем памет. За целта е препоръчително да определите какви са възможностите на вашия смартфон, преди да пристъпите към избор на карта с 64 или 128 GB.

Да поговорим за класовете карти памет.

Картите памет microSD могат да бъдат 2,4,6 и 10 клас. На това също си струва да обърнете внимание. Тези цифри означават поддържаната скорост на пренос на данни. Ако картата памет microSD може да записва данни с минимална скорост 2 МБ/с, то тя е клас 10 и работи със скорост минимум 10 МБ/с.

Хубавите карти памет поддържа скорост на четене на данните до 95 МБ/с.

А какво означава UHS?-

Още малко информация за картата памет. Става дума за UHS-1- или UHS-3-съвместимост. Този тип карти памет microSD се появиха през 2009 г. На теория те могат да поддържат скорост на пренос на данни до 321 МБ/с. Струва си да обрънете внимание и на минималната скорост – 10 МБ/с за UHS-1 и 30 МБ/с за UHS-3.

Основните преимущества на Mi A1

Ако планирате да използвате такъв тип карта в смартфона, не се заблуждавайте, той не я поддържа.

Накрая ще подчертаем, че е важно да залагате на карти, които са с гарантирано качество. Проучете производителите на пазара или се консултирайте с търговец. Той ще ви насочи към удачен модел.

Източник на снимките: apple.com, samsung.com, lg.com