Полезни съвети      

Телефони, които не се страхуват от потапяне във вода

от Лили Георгиева | 23.08.2017 г.

Имайки предвид колко забързан и динамичен е съвременният живот, както и в какви интересни и необичайни ситуации може да ни вкара, много потребители са осъзнали, че не вреди един телефон да бъде готов за всякакви обстоятелства.

Преди няколко години смартфоните със защита от влага изглеждаха доста огромни – неподходящи за носене в джоб. Освен това с тях можеше да се сдобием само в специализиран магазин.

Днес всяко трето мобилно устройство е водонепроницаемо и идеално подхожда за потребители с активно ежедневие.

Нека да ви представим част от тези представители на пазара. Преди това обаче ще уточним нещо.

Има няколко типа влагозащитени смартфони. Едните от тях представляват устройства, които се повлияят от въздействието, дори ако малко количество вода е попаднало при дисплея.

За и против влагозащитените телефони

Вторият тип има определена защита. Тя е способна да предотврати проникването на водата в корпуса.

В третия случай имаме смартфони, при които вода може да проникне в корпуса, но това няма да доведе до нарушаване на работата на устройството.

Четвъртият тип устройства представляват пълноценни защитени срещу вода телефони. Тяхното функциониране в течна среда обаче е ограничено.

Съществуват и смартфони, които изпълняват базови функции, потопени на голяма дълбочина. Тяхната цена обаче е непосилна за повечето потребители.

Накрая ще уточним, че по-голямата част от съвременните устройства се отнасят към третия тип – те разполагат с определено ниво на защита. Според експерти тази характеристика е незаменима за съвременния потребител. Защо? Защото не са редки случаите, в които ни се приисква или се налага да хванем телефона си с мокри ръце?

Към този тип устройства се отнасят моделите на iPhone и Samsung.

Да минем обаче към споменаването и на други модели. Заслужава си да имате предвид Sony Xperia Z3 Compact. Апаратът отговаря на най-разпространения стандарт – IP68. Освен защита срещу влага и прах, смартфонът може да бъде потапян на дълбочина до 1 метър.

Друг подходящ модел е Motorola Moto X Play. Той не разполага със сертификация IP. Снабден е обаче със специално водооттласкващо покритие, което позволява на потребителя да го потапя до метър дълбочина във вода.

Струва си да споменем и наскоро излезлия на пазара флагман Samsung Galaxy S7. Устройството е с отлично ниво на влагозащита и може да се сравнява с продукцията на Apple.

Телефоните са като котките – не обичат вода

Друг водонепроницаем смартфон, който заслужава вниманието ви, е  Lenovo S750. Разполага със защита по стандарт IP67. Той е защитен срещу прах и е способен да работи при потапяне до 1 метър дълбочина във вода в продължение на 30 минути.

 

Източник на снимките: sonymobile.com, apple.com, Samsung.com