Полезни съвети      

Смартфоните са като котките. Не обичат вода!

от Лили Георгиева | 05.05.2016 г.

Наближават отпускарските месеци от годината. Време, което за мнозина е дългоочаквано, а трепетът нараства с всеки изминал ден. Вероятно вече планирате къде ще прекарате отпуската – на море, в планината, на Северния полюс, защото ви липсва студът, и т.н.

Независимо какво планирате със сигурност край вас ще бъде верният смартфон. А той, както споменахме още в заглавието, прилича по нещо на любимките на египетските фараони – котките.

Не обичат вода и това е.

Колкото и сертификати за издръжливост на вода и прах да имат, телефоните си остават устройства с батерии.

В момента, в който смартфонът опита що е това гмуркане, можете да се въоръжите с цял списък „хранещи“ думи. Преди да ги изредите обаче, трябва да направите възможно най-разумното – бързо да извадите телефона от водата и да му окажете първа помощ.

Sony Xperia Z 6

Кои са най-честите сценарии?

1/ Като опитен потребител на мобилна техника включвате телефона, защото нали това е въпросът – жив или мъртъв? Да, ама така не се прави. Предстоят ви поне няколко дни, през които включването на смартфона е непрепоръчително.

2/ Ако телефонът продължава да е включен, започвате да натискате всеки клавиш един по един, та и едновременно, за да разберете възможно най-бързо кой от тях не работи вече. И така не се прави!

3/ За да елиминирате водата от телефона, разумно е да започнете да го тресете и да потупвате по него поощряващо. Може да се каже, че такива действия са далеч от разума и по-близо до безразсъдството.

Смартфони, облечени в метал

4/ Знаете, че телефонът може да се разглоби, затова бързо го разчленявате на части. Струва си да премислите този план. Обикновено във вътрешността на телефоните е налице специално покритие, което гарантира недопускане на вода и влага. Препоръчваме да прочетете внимателно инструкциите, които сте получили, купувайки устройството. Пише ли там, веднага да разглобите телефона при попадане във вода?

5/ Всеки любвеобилен собственик на смартфон дава мило и драго, за да го спаси. Затова в момента, в който го вадите от онази мръсна! локва (с други думи море), влагате всичкия обем въздух, който белите дробове могат да поберат, и духате до пълно изтощение. Лошата новина е, че идеята ви да сте сешоар не е много реалистична. По-скоро ще вкарате водата на места, на които преди малко не й се е удало да влезе.

6/ И като заговорихме за сешоари, има хора, които решават да използват не само него, но и микровълновата печка. Целта на „изследователя“ е да провокира изпаряване на водата. Дали ще е успешно? Силно се съмняваме…

xperia-zr

Нещо като 101-степен план за спасяване на смартфон

1/ Моментално изключете телефона, ако е бил включен. Дръжте го във вертикално положение.

2/ Ако използвате калъф, свалете го. След това извадете SIM картата и microSD картата.

3/ Ако смартфонът не е моноблок, можете да извадите батерията.

4/ Сега грабнете първата хартиена салфетка и добре подсушете всички елементи от смартфона, по които виждате влага. Бъдете внимателни. Сега е времето да проявите часовникарските си способности.

5/ Можете да използвате прахосмукачка, за да извадите водата от телефона. Забравете за Roomba, заложете на нещо по-традиционно.

6/ Вземете найлонова торба, която добре можете да затворите. Напълнете я със суров ориз. Сложете смартфона вътре. Въоръжете се с търпение. Оризът притежава свойството да извлича влагата и ще спаси телефона ви.

7/ Не включвайте телефона през следващите няколко дни. Използвайте временно устройство.

8/ След два-три дни върнете батерията на мястото й. Включете смартфона. Ако всичко на пръв поглед работи, браво на вас! Проверете всички функции за всеки случай.

9/ В случай, че телефонът не се включи, опитайте да го заредите. Възможно е това да е причината. Следващият заподозрян е батерията. Може да е повредена.

Един от начините да защитите смартфона си от водните приключения през лятото е като използвате водонепроницаеми калъфи, можете да разгледате различни възможности в Sravni.bg.

Източник на снимките: alcatelonetouch.com, sonymoibile.com