Полезни съвети      

Препоръчваме тези две приложения за камерата

от Лили Георгиева | 20.07.2017 г.

Операционната система Android предлага стандартно приложение за камерата, но то е, както вече казахме, обикновено. Функционалността позволява на потребителя да прави снимки и видеа, да променя резолюцията им и да превключва между различните режими. С това възможностите се изчерпват.

Поради това различните производители на смартфони полагат собствени усилия за усъвършенстване на приложението на камерата. Сред примерите може да посочим Samsung, Sony, Meizu, Huawei, Xiaomi, ZTE, като има и други.

Приложенията от този род са изключително полезни, тъй като позволяват дори на собствениците на евтини китайски телефони да постигнат по-добро качество на снимките и видеата. Днес ще разгледаме два примера за супер добри приложения.

FreeDCam

FreeDCam – то е напълно безплатно. Не може да се определи като най-доброто на света, но има няколко плюса, които не бива да пропускате.

На първо място да посочим неприятните особености – понякога при някои устройства влизането в приложението е затруднено, провокира замисляне/затормозяване, но този „дефект“ не се отнася до момента на снимането. Второ, интерфейсът е малко непривичен. Така, ако натиснете копчето „назад“, всъщност ще излезете от програмата.

Ето ги и плюсовете. Те са много повече. Приложението помага да стартирате за снимките по-усъвършенстван API Camera2, който увеличава функциите на камерата. Този инструмент не е достъпен обаче за всички телефони. Трябва да проверите как стоят нещата при вас. С него можете да управлявате светочувствителността и други такива важни параметри. Разбира се, че и без него смартфонът ви позволява това, но когато настройките са на мм разстояние, процесът е по-плавен.

Смартфони за любителите на селфитата

Друг плюс на FreeDCam е функцията снимане в RAW формат. Тя отново не е достъпна за всички устройства. Позволява да заснемате „сурови“ кадри, които след това с лекота се обработват. Поддържа се още набор от осветления, позволяващи да запазите правилния баланс на цветовете, независимо от типа осветление.

Open Camera

Другото приложение, което днес ще ви представим. Отново безплатно и се отличава с неголямо натоварване върху процесора. Друг плюс е простият интерфейс.

Камерата позволява да управлявате фокусировката, да настройвате светочувствителността ISO, да регулирате баланса на бялото в зависимост от типа осветление.

Интересен момент представлява автостабилизацията на картината. В този режим камерата, ръководейки се от определени датчици, подравнява изображението, правейки го паралелно на земята.

Механизмът позволява да забравите за наклонения хоризонт.

Телефоните с най-добрите камери

Достъпни са още гласово управление, пакетна снимка и други допълнителни опции.

С това приложение може да правите и видеоснимки. Камерата е способна да записва видео в по-голяма резолюция, отколкото поддържаната от вашия телефон. Сред форматите присъства дори 4K.

Освен резолюцията, може да настроите честотата на кадрите.

Източник на снимките: sonymobile.com, htc.com,