Полезни съвети      

Как да почистите оперативната памет на смартфона?

от Лили Георгиева | 02.03.2017 г.

Като потребител на мобилно устройство е възможно от време на време да се сблъсквате с проблеми в работата с него. Те може да се изразяват в бавно отваряне на приложение, забавено превключване от една към друга програма и т.н.

В този случай става дума за оперативната памет, която в процеса на функциониране на смартфона се запълва с различни данни.

За ваша информация създателите на Android са разработили така операционната система, че тя на теория се самопочиства. Т.е.? Системата анализира използването на приложения и поддържа само тези от тях, които са в употреба. В същото време „убива“ ненужните процеси.

Понякога обаче недостатъчната оптимизация на софтуера или пък грешки в разработките могат да доведат до некоректно изключване на приложения. Дори такива, които изрично сте посочили да бъдат изключени, може да заемат мегабити в оперативната памет. А това влияе на производителността.

Смартфони с удивителна производителност

Как да почистите оперативната памет?

smartphone 2

Лесно можете да направите това с наличните възможности на смартфона. Достатъчно е да отворите системните настройки на Android-устройството. След това влезте в „Диспечер на приложенията“. Там в меню „Общи“ ще откриете „Изпълнение“. Именно тук са показани всички активни задачи.

Изберете програма от списъка и натиснете бутона „Спри“. Щом направите това, вие ще я елиминирате от оперативната памет, а освободеното място е изписано във вид на скала по-долу.

Да пробваме сега по още един начин. Можете да прочистите оперативната памет чрез програми като Advanced Task Killer или Clean Master.

Първата представлява мениджър на задачи с разширени възможности. Тя е способна да „убива“ дори системни процеси. Инсталирайте програмата на телефона. След това изберете неизползваемите програми и натиснете бутона „Спри“. Така те ще бъдат отстранени.

Втората програма е комплекс, който позволява да се оптимизира работата на смартфона и да се елиминира „боклука“ не само в оперативната памет, но и в вградената. Използвате съвсем лесно: за да почистите паметта, достатъчно е да натиснете бутона „оптимизиране“ и програмата действа сама.

smartphone 1

10 интересни факта за LG V20

С какво почистването на оперативната памет е полезно?

Според мнозина този процес оказва положителен ефект върху функционирането на смартфона. Разбира се, има и скептици, за които процедурата не е основателна. Последните се уповават на факта, че след продължителна работа в оперативната памет се натрупват грешки и „боклук“, от които не е лесно да се избавим. В такива случаи единственият ефикасен начин да се справим с проблема е като се преинсталира самият смартфон.

На второ място скептиците излагат като довод неоспоримият факт, че самите програми за почистване също използват част от оперативната памет. Затова е добре да проверите какво място заемат те – да не се окаже, че е повече, отколкото излишните програми, които искате да елиминирате.

В този ред на мисли почистването на оперативната памет е добре да се случва с наличните на телефона опции. По този начин не натоварвате излишно устройството и се доверявате на заложените от производителя средства.

Мобилни приложения, които ще улеснят живота ви

Колкото до многото програми за оптимизиране на работата на смартфоните, които ще забележите в интернет, за тях можете да съдите, само ако ги изпробвате. Сред тях наистина може да има прекрасни разработки, които да ви свършат работа. Или пък обратното – да ви навлекат проблем.

Източник на снимките: pixabay.com