Полезни съвети      

За какво е необходим жироскопът?

от Лили Георгиева | 15.02.2017 г.

В последно време се обръща по-често внимание на наличието на този датчик в смартфоните. Каква е причината? Свързана е с активното развитие на игрите и приложенията с виртуална реалност.

За да може потребителят да взаимодейства с виртуалната реалност, програмата трябва да може точно да определи неговото положение в пространството.

Като резултат в наши дни дори в най-евтини смартфони на пазара можем да открием акселерометър. Проблемът при него е, че показанията му се съпровождат от шумове. Датчикът не реагира на завъртания и движения в хоризонтална плоскост.

Поради това на помощ идва жироскопът. Той позволява пълно потапяне във виртуалната реалност и поради това е необходимо да присъства в смартфона.

А дали вашият телефон разполага с жироскоп?

Обикновено тази информация е указана в характеристиките на модела, но можете да разберете и чрез някои специални програми, например Sensor Box for Android. Ще го забележите обозначен като Gyroscope.

Любопитно за влагозащитените смартфони

samsung gear VR

Какво представлява жироскопът?

Става дума за симетрично твърдо тяло, което се върти с голяма ъглова скорост около оста си на симетрия. Оста му се стреми да запази първоначалното си направление в пространството.

Използва се дълги години като средство за навигация в плавателни съдове и с цел стабилизиране и поддържане на курса в авиацията.

giroskopИстория на жироскопа

Тя е наистина любопитна и ни връща към 18 в., когато учените са забелязали жироскопските свойства на въртящия се пумпал. През 1852 г. френският физик и член на Парижката академия на науките Леон Фуко представя пред своите колеги уред, който е първообраз на съвременния жироскоп.

Още тогава той получава това име, което произхожда от гръцките думи „въртене“ и „наблюдавам“. Свързано е с възможността да се наблюдава денонощното въртене на земята.

По това време жироскопът се състои от бързовъртящ се ротор в карданно окачване. Самият ротор се е задвижвал с помощта на шнур.

Какво да очакваме от производителите на смартфони през 2017 г.

Малко повече от десетилетие по-късно друг учен на име Труве създава жироскопичен прибор, чийто ротор се задвижва от електромотор. В началото на 20 в. Аншютц конструира поставя началото на същинското жироскопско приборостроене, създавайки първия годен за ползване корабен жирокомпас.

Ученият въвежда една конструктивна промяна – жиромоторът-електромотор, чиято котва е и ротор на жироскопа.

htc vive VR

Смартфони с жироскоп:

Xiaomi Redmi 4 Pro, Xiaomi Redmi 3s, Apple iPhone 5S, Apple iPhone 6, Samsung Galaxy S7 и S7 Edge, Xiaomi Mi Max, Meizu M3s, Lenovo Vibe P1, Apple iPhone 6S, OnePlus 3T, Meizu M5, Apple iPhone SE, Huawei Honor 8, OnePlus 3, Sony Xperia XA, Apple iPhone 7, Sony Xperia Z3 и много, много други.

Източник на снимките: google.com, wikipedia.bg, vive.com, samsung.com