Полезни съвети      

Приложения и технологии срещу недоспиване

от Лили Георгиева | 15.04.2016 г.

Редовното недоспиване води след себе си хронични заболявания. Като нормален съвременен човек, принуден да работи от сутрин до вечер и ангажиран с много задачи, рискът да се сблъскате с проблеми със съня е висок. Затова днес ще ви разкажем за някоко тракера на съня.

Част от тях представляват приложения за смартфони, а други са отделни устройства.

Ще започнем с приложенията, тъй като те са най-достъпни и не изискват кой знае какви усилия, за да се възползвате от полезните им функции още сега.

Всички приложения, за които ще стане дума в следващите редове, работят на един принцип. Смартфонът трябва да бъде близо до вас.

По възможност на възглавницата. Акселерометърът ще отчита през нощта движенията на тялото и ще определи фазите на съня – дълбок или активен.

Има един малък детайл, за който трябва да знаете. Този тип проследяване на съня не е съвършен, тъй като е възможно да отчита движенията на партньора ви. Друг риск се крие в разреждането на батерията. Затова се уверете, че телефонът разполага с достатъчно заряд. И не на последно място по важност – трябва да имате предвид електромагнитното излъчване. То може да не ви се отрази положително.

Помощ! Батерията на телефона ми пада

Runtastic Sleep Better

runtastic

Тази програма е способна да анализира ефекта от физическите упражнения, всички тренировки, консумацията на алкохол и кафе, както и качеството на съня.

Всеки ден преди сън трябва да отбелязвате в приложението с какво сте се занимавали през деня. По този начин само за няколко дни Runtastic Sleep Better ще направи връзка между начина ви на живот и съня ви.

Тази програма следи и лунните фази. По този начин тя ви насочва кога е най-препоръчително да заспите.

От настройките можете да изберете мелодия, с която да свири будилника. Можете да настроите силата на звука, вибрацията, да укажете интервал и т.н.

Sleep As Android

sleep as android

Тук ви очакват още повече интересни идеи, които да приложите в ежедневието си.

За да се събудите навреме и да не откриете извинение, с което да пропуснете сутрешната тренировка например, създателите на Sleep As Android са заложили блестяща функция. Искате да спрете будилника? Това може да се случи, едва след като решите математическа задача, уловите движещ се бутон по екрана или пък направите снимка на QR код, който е желателно да разположите по-далеч от леглото си.

Освен това програмата разполага с приспивен режим. Слагате слушалките в ушите си и се отпускате под звуците на природата.

Щом заспите, мелодията затихва.

Sleep Cycle

sleep cycle

Това приложение прави анализ на съня и представлява умен будилник, който ви предлага записи на нощни звуци.

Sleep Cycle е толкова усъвършенстван, че може да различи мъркане на котка от хъркането ви!

Сред останалите функции, които предлага, са познатите анализ на въздействието на кафето върху организма, както и на приема на храна преди сън. Sleep Cycle отчита фазите на луната и води дневник на съня.

Възможно ли е да разрешите проблемите със съня с помощта на умни устройства? Да. И то на достъпна цена!

Един от най-евтините варианти представлява Xiaomi MiBand (в момента на цена от 49 до 79 лв.).

Тази гривна е изключително популярна в цял свят, въпреки че не предлага функцията измерване на пулса. Xiaomi MiBand изчислява изразходваните калории, анализира активността, преброява крачките, следи съня и дори дава съвети как да подобрите начина си на живот.

8 приложения, които ще улеснят живота ви през 2016 г.

Гривната предлага рекордно време на автономна работа – около 720 часа при едно зареждане.

Освен това радва с отличен дизайн и водоустойчив корпус.

Друго устройство, което е по-скъпо, но се справя добре със задачата да подобри съня, е гривната Jawbone Up. Можете да разгледате още няколко модела и да изберете най-подходящия за вас в сайта Sravni.bg.

Източник на снимките: play.google.com