Полезни съвети      

Знаковото устройство на изминалото десетилетие

от Лили Георгиева | 13.12.2019 г.

Живеем в такова време, че трудно можем да си представим ежедневието си без устройства. Те са навсякъде около нас. Смартфони, носими устройства, телевизори, всевъзможни смарт апарати, правещи нашия живот по-комфорт, по-прост и какво ли още не. Но при това разнообразие от различни устройства все пак е възможно да бъде откроено онова, което може да се нарече знаково.

Изданието The Verge състави класация на най-знаковите устройства на изминалото десетилетие. В него присъстват 100 продукта, а най-значимият сред тях е смартфонът iPhone 4. Защо именно това устройство е на върха на класацията? Веднага отговаряме.

Иновациите в iPhone 4

Макар че говорим за четвъртото поколение айфон, по ред характеристики и решения то е новаторско. iPhone 4 стана първият смартфон, чийто корпус е създаден чрез използването на свръхздраво стъкло. Той първи се обзавежда с Retina-дисплей с плътност 326 ppi. Той първи предлага фирмената операционна система iOS, преименувана от iPhoneOS.

Кой е по-бърз – Galaxy Note 10+ или iPhone XS Max?

iPhone 4 се базира на чипсет А4, разработен от Apple. Именно този процес положи началото на многогодишното превъзходство на апаратните платформи на компанията над конкурентите. Освен това този айфон стана първият модел на Apple със селфи-камера, а основната 5-мегапикселова камера изведе качеството на правене на снимки на ново ниво.

Разбира се, не всичко е толкова идеално

Този смартфон не е идеалният за времето си. И той има един-два недостатъка. Например, страда от загуба на мрежовия сигнал при по-стабилен захват. Стив Джобс тогава заяви, че повече от половината потребители държат неправилно устройствата в ръце.

Днес няма да ви занимаваме с всички 100 отличени устройства. Ще отбележим само, че в него влизат тротинетката на Xiaomi M365 (2016), който заема 44-о място, адаптерът USB Type-C/3,5 (57 място), селфи-стикът (58 място) и първият смартфон на OnePlus, пуснат през 2014 г. Последният заема 62-о място.

 

Снимки: apple.com