Полезни съвети      

Кой е по-бърз Galaxy Note 10+ или iPhone XS Max?

от Лили Георгиева | 03.09.2019 г.

В началото на август компанията Samsung проведе събитието Galaxy Unpacked в Ню Йорк, в хода на което представи серията телефони Galaxy Note 10. Смартфоните станаха веднага спечелиха почитатели. Някои обаче не бяха ни най-малко изненадани. Това е така, тъй като информация за устройствата „изтече“ дълго преди премиерата им.

Струва ли си да купите Galaxy Note 10+? Определено, да. Това е настоящият флагман на южнокорейската компания. Не само е най-технологичният, но и най-бързият в света. В това ни убеждава и водещият на YouTube канала PhoneBuff, който сравни новото устройство с бившия фаворит – iPhone XS Max.

Кой смартфон ще се още по-бърз?

Преди да отговорим на този въпрос, нека да разгледаме спецификациите на двете устройства.

Производителност на смартфоните

Samsung Galaxy Note 10+
• Процесор Exynos 9825 c честота 2.96 GHz, 12 GB оперативна памет, скоростна памет тип UFS 3.0.
iPhone XS Max
• Процесор Apple A12 Bionic c честота 2,5 GHz, 4 GB оперативна памет, хранилище тип NVMe.

На хартия очевидно преимуществото е на страната на Galaxy Note 10+. Но как стоят нещата в реални условия на използване?

Сравнение на скоростта на работа

За чистота на експеримента и максимална обективност в хода на тестовете, авторът е използвал специална роботизирана „ръка“, с помощта на която са изпълнявани всички операции със смартфона. Методиката на тестване е доста проста:

– От оперативната памет на смартфоните са изключени всички пуснати фонови процеси.
– След това на тестваните устройства поред са пускани най-популярните приложения. Измерването на бързината е фиксирано с таймер.
– Следвал тест за мултизадачност.

При стартирането на приложенията очевиден лидер бил Galaxy Note 10+. Флагманът на южнокорейската компания минал първия „кръг“ за минута и 55 секунди. iPhone XS Max се справил със същата задача за 2 минути и 9 секунди. Не е лош резултат, но е по-нисък.

При теста за мултизадачност, Galaxy Note 10+ не оставил шанс на айфона. Флагманът успешно удържал в паметта всички пуснати процеси, докато смартфонът на Apple изключил голяма част от приложенията.

Има смисъл да купите новия флагман на Samsung. Тук обаче има една уговорка. Смартфонът на Apple е на пазара вече повече от година. След броени дни ще се запознаем с неговия наследник. Да видим тогава кой ще спечели в гореописаната битка!

Източник на снимките: Samsung.com