Полезни съвети      

Основните продукти, които ни показаха на IFA 2019

от Лили Георгиева | 18.09.2019 г.

Смартфони, компютри и техника за дома. В началото на септември в Берлин се проведе годишното изложение за потребителска електроника IFA 2019. Тя винаги радва с интересни продукти. Събрахме на едно място част от показаното – устройствата, които направиха най-силно впечатление.

Мобилни устройства

Важно събитие на IFA 2019 бе презентацията на новия 7-нт процесор Kirin 990 и неговата версия Kirin 990 5G. Това е първият чипсет, който осигурява най-компактна реализация на 5G мрежите в смартфоните. Вградения 5G модем Balong 5000 осигурява достъп до интернет с невероятна скорост: до 2,3 Гбит/с при сваляне и до 1,25 Гбит/с при зареждане.

Една от основните новини тази есен е флагманът Sony Xperia 5. Подобно на предшественика му Xperia 1, той е получил издължено съотношение на страните 21:9, като резолюцията на екрана е намалена – Full HD+, а не 4К. Моделът работи с топ процесор Snapdragon 855, снабден е с 6 GB оперативна памет и 128 GB флаш памет. Камерите на „петицата“ са такива, като при Xperia 1. Батерията е с капацитет 3140 мАч вместо 3330 мАч.

Южнокорейската компания Samsung на свой ред донесе на изложението обновената версия на гъвкавия смартфон Galaxy Fold. Той е получил по-здрав корпус и вече е в продажба. Освен това Samsung показа новия таблет Galaxy Tab S6 с 10,6 инчов дисплей, в който е вграден датчик на пръстови отпечатъци. Моделът поддържа режим DeX и може да замени компютър, ако към него бъде свързана външна клавиатура.

Компанията Nokia донесе в Берлин новия смартфон Nokia 7.2. Той принадлежи към средния ценови клас и е с тройна камера. Работи на основата на Snapdragon 660. На външен вид малко се отличава от другите съвременни устройства. Предлага голям екран с прорез капка, има тънки рамки и е покрит със защитно стъкло Gorilla Glass 5. На гръбчето му се вижда кръгъл модул на камерите, който напомня решение, което сме виждали от Motorola. Моделът е получил 4 GB оперативна памет и 64/128 GB вътрешно хранилище. Батерията е с капацитет 3500 мАч. Nokia 7.2 предлага още Bluetooth 5.0, NFC, USB-C порт и класически скенер на пръстови отпечатъци. Компанията обещава добро качество на снимките. Оптиката е от Zeiss. Камерата се състои от три сензора с резолюция 48 MP, 5 MP и 8 MP.

Смартфони на LG под 400 лв.

От Motorola не се стърпяха и още на IFA 2019 показаха своя нов модел Moto One Zoom. Устройството работи със Snapdragon 675 в съчетание с 4/128 GB памет. Моделът се отличава с голям 6,39-инчов OLED дисплей с вграден скенер на пръстови отпечатъци и покритие Gorilla Glass 3. Блокът от камери е квадратен – у новия Moto има 4 сензора: основен 48 MP, широкоъгълен 16 MP, телефото с 3-кратно оптично увеличение 8 MP и датчик за дълбочина 5 MP.

Ако си спомняте компанията TCL, която стана популярна със своите гъвкави дисплеи, които може да се поставят върху дрехи, тя донесе на IFA 2019 поредния си прототип. Става дума за сгъваем телефон с три камери. Казва се TCL PLEX.

По време на изложението LG порадва с нови телевизори, перални и съдомиялни машини. Освен това представи и новия си смартфон LG G8X ThinQ. Устройството може да се съчетае с калъф DualScreen с два допълнителни дисплея: 6,4-инчов цветен и 2,1-инчов монохромен.

Това бяха най-любопитните новинки на изложението в Берлин. Утре ще ви представим най-вълнуващите продукти в сферата на битовата и аудио техника.

Източник на снимките: samsung.com