Полезни съвети      

Apple Watch Series 5 или Galaxy Watch Active 2?

от Лили Георгиева | 16.09.2019 г.

Битката за базара на носими устройства се води на първо място между Apple и Samsung. Поради това днес ще разгледаме последните продукти на двете компании – Galaxy Watch Active 2 и Apple Watch Series 5. И двата са много интересни и заслужават вниманието на потребителя. Същевременно са различни.

Apple Watch 5 и Galaxy Watch Active 2 са най-добрите смарт часовници, които може да си купите в момента. Казваме това, предвид техните функции и дългосрочна поддръжка на операционната система. Те не си приличат, но са пример за пика на технологиите.

Като преки конкуренти, борещи се за един и същи пай, необходимо е да ги сравним, за да добием представа за битката.

Дизайн – кръг срещу квадрат

Apple Watch Series 5 и Galaxy Watch Active 2 са полярни противоположности от гледна точка на дизайна. Apple Watch има правоъгълен дисплей. Същевременно продуктът на Samsung е кръгъл и доста прилича на традиционния часовник по външен вид.

И двата лагера имат аргументи за избора на дизайн. Правоъгълният екран на Apple Watch например пасва идеално за визуализиране на графичния интерфейс и кратки фрагменти информация. Кръглият Galaxy Watch Active 2 пък предлага малко по-малка площ на екрана, но Samsung сериозно е поработила върху създаването на интерфейса Tizen с оглед физическата форма и размерите на екрана.

Часовници за спортуващи

По отношение на дисплеите може да кажем, че и двата използват OLED. Apple Watch има драйвър на дисплея LTPO (или нискотемпературен поликристален оксид), който може да регулира резолюцията на дисплея и честотата на обновяване, за да бъде по-енергоефективен. Това е позволило на Apple да направи часовник Series 5 с постоянно включен дисплей и предлагащ 18 часа автономна работа.

Galaxy Watch Active 2 използва панел AMOLED. Той предлага удивителна максимална и минимална яркост, както и превъзходни цветове и рязкост, въпреки неголемите си размери. Той няма драйвър LTPO, но потребителят има избор – да го остави включен или да го изключи. Времето на автономна работа е отлично. Може да не презареждате до два дни.

Функции, проследяващи здравето и физическото състояние

Тук е голямата разлика. И Galaxy Watch Active 2, и Apple Watch Series 5 покриват доста функции, проследяващи здравето и физическото състояние. Те могат адекватно да измерват сърдечния ритъм и автоматично да следят спортните ви занимания. Дотук са сходствата.

Една от областите, където Apple Watch 5 изостава от Galaxy Watch Active 2, е проследяването на съня. Тази особеност, която стана доста популярна сред носимите устройства през последните години. За да използвате функцията в Watch Series 5, трябва да инсталирате приложение. Например, SleepWatch.

Въпреки отсъствието на вградена поддръжка на проследяването на съня, часовникът на компанията от Купертино предлага куп хитрости, които Samsung Galaxy Active 2 не може да даде. На първо място, измерване на ЕКГ. Освен това разполага с вграден компас и опция за спешни международни обаждания. Последната работи дори без айфон в джоба.

WatchOS 6 също така съдържа няколко интересни нови функции, които се намират на ранен етап на развитие. Например приложението Cycle Tracking – то дава възможност на потребителите да регистрират важна информация, свързана с менструалния цикъл, „прозорците“ за забременяване и др. Приложението Шум пък помага да се разбере нивото на шума в околната среда. Функцията „Тенденции на активността“ в айфон предоставя дългосрочна представа за навиците на спортуване.

Източник на снимките: Apple.com и Samsung.com