Полезни съвети      

Android-приложения за търсене на текстове на песни

от Лили Георгиева | 10.09.2019 г.

Какво правите, ако искате да разпознаете някоя песен, който в момента върви по радиото или се чува в далечината? За тази задача съществуват програми – и то доста добри.

Нека ви дадем няколко примера. Вие решете за себе си коя ви върши най-пълноценна работа.

Lyrik — Мигновено търсене на текстове на песни

От всяка програма очакваме на първо място простота и интуитивност при използването. Именно това предлага приложението Lyrik. То има приятен потребителски интерфейс. Необходимо е само да въведете част от текста на песен или името й и да натиснете бутона „търсене“. Позволено е още да търсите по ключови думи и тагове.

Топ 8 смартфона за меломани

Резултатите от търсенето включват не само парчетата, които отговарят точно на търсенето, но и сходни. В случай че гадаете как точно е текстът. Така може да откриете както песента, която търсите, така и други, които може да станат обект на интерес.

SoundHound — Основният конкурент на Shazam, който има любопитни умения

SoundHound е забележителна програма с това, че е мултифункционална. Тя позволява да се търсят песни по „класическия“ начин, давайки на смартфона да „послуша“ това, което се чува в момента. Може да търсите и по текст. Като не е необходимо да въвеждате последния ръчно. Просто изречете думите. Не е забранено пеенето. Ако искате, изпейте текста.

MusixMatch — Облекчено търсене и слушане на песни

Приложението MusixMatch предлага маса допълнителни опции, каквито ще срещнете и в SoundHound. Затова описването на тази програма в детайли е излишно. По-добре да ви кажем за някои особености. Първата от тях е възможността за поточно предаване на данни в други музикални приложения.

QuickLyric — Търсене на музика и плейър в едно

Макар приложението QuickLyric основно да е предназначено за търсене на песни по текста им, то предлага задоволително интересна функция, ако така може да наречем „агрегатора на песни“. Приложението събира и възпроизвежда музика от други музикални приложения на вашето устройство.

Lyrics Mania — За тези, които искат да открият нещо ново

Lyrics Mania, освен желаното търсене на песни по текст и свързани тагове, има пълна връзка с услугата MusicID за по-точно търсене. Предлага възможност за превод на песните на други езици, а също така „търсене, когато не знаете какво ви е необходимо“. Например може да откриете съвременни хитове или най-популярните песни от определен жанр. Доста полезно, нали?

Източник на снимките: pixabay.com