Полезни съвети      

Що е то графенова батерия и защо е необходима за смартфоните?

от Лили Георгиева | 14.08.2019 г.

Samsung има намерение да пусне през следващата година поне един смартфон с графенова батерия на мястото на вече поостарелия стандарт литиево-йонова батерия. Вероятно не чувате за първи път за графенова батерия. За такава се говори от няколко години.

Някои от вас може да си зададат въпроса – Какво представляват тези графенови батерии? В какво се състои преимуществото им пред познатите литиево-йонни? Защо им е на производителите на смартфони да ги поставят в устройствата си? Нека да дадем няколко отговора.

Що е то графенова батерия?

Миналата година слухове за това, че Samsung е съвсем близо до използването на графенови батерии в своите смартфони, се разпространиха в китайската социална мрежа Weibo. Както знаем, нито едно такова устройство не се е появило на пазара.

Какво е особеното на графеновите батерии? Благодарение на специален материал, от който се изработват те, батериите могат да се зареждат 5 пъти по-бързо от литиево-йонните.

Този материал позволява също така да се увели капацитета на батерията с 45%, както и издържа на по-високи температури. Именно благодарение на устойчивостта на по-високи температури, на графеновите батерии може да се подава по-голямо напрежение. Оттук идва по-бързото зареждане.

Защо производителите на смартфони са хвърлили око на графеновите батерии?

Всички гореописани преимущества ще бъдат полезни за съвременните смартфони, особено като се отчете тенденцията на пазара да се правят все по-тънки и по-тънки модели. Любопитно е докога ще продължава това намаляване на дебелината на корпуса на телефоните? Дали ще станат с дебелина на лист хартия? В такъв случай ще трябва да се зареждат с енергия от космоса! Именно дебелината на батерия е тази, която все още предопределя смартфоните да не са ултратънки и гъвкави.

Погледнете новия Galaxy Note 10+. Той е с дебелина на корпуса само 7,9 мм. Почти с 1 мм по-тънък, сравнено с Galaxy Note 9. Разбира се, Samsung е успяла да снабди новия си фаблет с по-голяма батерия. Капацитетът й е 4300 мАч. Никой няма да спори, ако в същия корпус се поберат 5000 мАч.

10 смартфона с изумителна автономна работа

Колко време трябва да почакат потребителите, за да получат първия си смартфон с графенова батерия? Можем само да гадаем. Samsung по всяка вероятност ще стане първият производител на такова устройство. Оттам вече информираха, че премиера на модел с графенова батерия ще се появи през 2020 г. Проявявайки малка доза скептицизъм, може да удължим срока с няколко месеца, дори година.

Източник на снимките: samsung.com, pixabay.com