Полезни съвети      

Как да предпазим лаптопа от прегряване през лятото?

от Лили Георгиева | 13.08.2019 г.

През летните дни техниката започва силно да се нагрява. Поради това не е изключено да се притеснявате. На прегряване са предразположени всички компютърни продукти, в това число и лаптопите.

Прегряването на системата често води до излизане от строя доста по-рано, отколкото това би се случило заради други проблеми.

Нека да разберем как да предпазим лаптопа, в който сме вложили своите пари.

1/ Следете температурните показатели на устройството
С опипване на лаптопа няма да стане. Това не е точно измерване на температурата. За целта съществуват специални компютърни програми. Понякога такива функции има и в някои антивирусни програми. Погледнете във вашата антивирусна програма дали има такова меню. Ако ли не, свалете програма, измерваща температурата на таблета.

2/ Не бива да оставяте включен лаптоп в колата
Преди да излезете от колата, убедете се, че сте изключили таблета. Решение е и да го оставите в спящ режим.

Стоящата под палещите лъчи на слънцето кола след буквално 10 минути ще се превърне във фурна. Следователно, оставите ли лаптопа си включен в нея, устройството ще излезе от строя след час. Да се подменят изгорелите механизми и платки ще бъде скъпо, дори невъзможно.

Как да изберем лаптоп

3/ Избягвайте прекомерната влажност в помещението
Не оставяйте лаптопа си в стаи, където има повишена влага. Това може да е опасно. Натрупването на влага в компонентите на устройството при силно нагряване може да доведе до повреди.

4/ Лаптопът трябва да се адаптира към резки промени в температурата на въздуха
При включване не бързайте веднага да работите на компютъра. Дайте му време да привикне към стайната температура. Особено ако не е бил включен повече от час.

Не вкарвайте рязко лаптоп в помещения, които са твърде студени или твърде затоплени. Поради внезапното понижаване на температурата например може да се образува кондензация във вътрешността на устройството.

5/ Дръжте компютъра далеч от слънчевите лъчи
Всеки метал има добри топлопроводни свойства. Когато лаптопът се нагрява пряко от слънцето, се генерира твърде висока температура – направо смъртоносна.

6/ Не бива рестартирате лаптопа излишно
Когато в компютърния браузър са отворени над 8 прозореца едновременно, при това потребителят гледа видео онлайн, а също така е прибрал в лентата на задачите игра, това не е добра практика. Води до силно натоварване на компютъра.

Температурата на устройството расте.

7/ Използвайте охлаждаща поставка
На пазара ще откриете специални вентилационни поставки, с помощта на които може да оптимизирате работата на лаптопа, ако той има нужда от редовна вентилация. Така ще предпазите устройството си от преждевременно излизане от строя.

Източник на снимките: pixabay.com