Полезни съвети      

Какво представлява Gorilla Glass?

от Лили Георгиева | 08.08.2019 г.

Убедени сме, че сте чували за Gorilla Glass. Дори повече от веднъж. Тази технология прави едноименното стъкло по-устойчиво на надраскване, напукване и други повреди. И макар повечето от нас да знаят за съществуването му, стъклото Gorilla Glass е на пазара в няколко разновидности. Последните имат своите силни и слаби страни. Така че нека да разберем кои са те и защо това защитно стъкло е толкова популярно в съвременните устройства.

Какво представлява?

Gorilla Glass е продукт на компанията Corning. Основният материал в стъклото е алумосиликат, който се произвежда по пътя на смесването на алуминий, силиций и кислород. Той е създаден през 2005 г. Разработен е да бъде устойчив на повреждане, но същевременно тънък и лек. В началото не става и дума за стъкло за смартфони.

Трябва да знаете, че Gorilla Glass не е първият успех на Corning. По-рано компанията се е наричала Chemcor и под това название разработва други типове устойчиви стъкла, които били използвани в битови устройства, офталмологични инструменти, а също така за автомобилната, аерокосмическата и фармацевтичната промишленост.

Gorilla Glass 1

Първата версия на Gorilla Glass излезе, както вече казахме, през 2005 г. Дебютът се състоя паралелно с появата на iPhone през 2007 г. По молба на компанията от Купертино, стъклото е било оформено с олеофобно покритие, за да може по екрана да остават по-малко отпечатъци от пръсти. Дебелината на стъклото е била 1,5 милиметра.

Gorilla Glass 2

През 2012 г. Corning представи Gorilla Glass 2 по време на изложението CES. Стъклото е все така устойчиво като преди, но главната му особеност е в дебелината. Второто поколение е 20% по-тънко от предшестващото го. В лабораторни тестове то успява да удържи тегло с маса до 50 кг. В същата година Gorilla Glass се появя на куп устройства. Доколкото версията е по-тънка, тя позволява на производителите да разработят по-леки и по-тънки модели телефони. Пример – Nexus 4 и Galaxy S3 били снабдени именно с Gorilla Glass 2.

Телефони, които не се страхуват от потапяне във вода

Gorilla Glass 3

Gorilla Glass 3 донесе със себе си още по-голяма устойчивост на натоварване и повреждане. За разлика от предходната версия, която бе ориентирана на първо място към по-малка дебелина, то това поколение получи технологията Native Damage Resistance (NDR). Според уверенията на производителя тя е позволила на стъклото да стане 35% по-устойчиво на появата на драскотини. Сред първите с третото поколение Gorilla Glass са моделите Galaxy S4, Moto G и Moto X.

Gorilla Glass 4

През 2014 г. Corning продължи да подобрява продукта. В хода на една своя анкета компанията установява, че 70% от повредите на екрана на мобилния телефон са провокирани от падане. Поради това акцент става подобряването на здравината, що се касае падания и удари.

Съгласно лабораторни тестове четвъртата версия Gorilla Glass е два пъти по-здрава от предхождащата я. Сред първите модели, които биват пуснати на пазара с 4-ото поколение, са Galaxy Note 5 и ZenFone 2 Laser.

Gorilla Glass 5

Петото поколение отново е с акцент подобряване на устойчивостта срещу падания. Corning заявяват, че в лабораторни условия Gorilla Glass 5 оцелява при падане от височина 1,6 метра. Производителят също гарантира, че технологията може да предотврати появата на цепнатини в 80% от случаите, когато устройството падне от височина 1 метър.

Gorilla Glass 6

Това стъкло бе представено през лятото на 2018 г. То направи истинска крачка напред. От компанията заявиха, че новата версия на стъклото издържа 15 последователния падания от 1 метър. Освен това то е два пъти по-здраво от Gorilla Glass 5.

Първите флагмани с новото стъкло стават устройствата от серията Galaxy S10.

Източник на снимките: asus.com, samsung.com