Полезни съвети      

Критериите, по които да изберете лаптоп

от Лили Георгиева | 23.07.2019 г.

Домашният лаптоп е портативна алтернатива на настолния персонален компютър, тъй като лесно може да го премествате из дома и навън. Способен е да изпълнява същите функции, каквито и настолния компютър, но е по-мобилен. Кои са актуалните критерии за устройство през 2019 г.? Няколко са:

Екран

Купуването на лаптоп не предполага чести придвижвания на големи разстояния, поради което може да понижите летвата за компактност. Къде-къде по-важно е наличието на голям екран, на който да гледате комфортно любимо съдържание. Така базовият минимум е 15 инча. Най-добре обаче се загледайте към моделите със 17 инча диагонал. Няколко допълнителни квадратни сантиметра няма да са ви излишни.

Резолюцията на екрана за дома е препоръчително да бъде FullHD. От по-високи показатели при такъв екран притежават малцина. Тип матрица – нека да бъде IPS.

Процесор

Избирайки лаптоп за вкъщи през 2019 г., подберете процесор според потребностите ви. Различните Celeron, Pentium, AMD A-серии – това са чипове, които са подходящи само за „печатарска машина“. Нея никой няма да я натоварва с по-тежки офис приложения. За нормална работа и за дългосрочна употреба заложете на лаптоп с чип Intel Core или AMD Ryzen актуално поколение. Нелоши варианти са Ryzen 3 2200U, Ryzen 5 2500U, Core i3 и i5 серия 8000. Те са достатъчно бързи, а наедно с това нескъпи и енергоефективни.

Да слагаме ли лепенка на камерата на лаптопа?

Графика

Графичният процесор на лаптопа е много важен, ако смятате да играете на съвременни игри. За високи настройки на графика може да се доверите на геймърски модели. Ако понижите качеството на картината, със задачата ще се справи и домашен лаптоп. Различните AMD Radeon R5, GeForce серия 900 са от миналия век. Базов минимум са GeForce MX150 или вградената графика Vega на Ryzen процесорите.

Памет

Един добър лаптоп за домашни условия има не по-малко от 8 GB оперативна памет. Тя предлага достатъчно комфортна работа. Желателно е наличието на слотове SO-DIMM, тъй като в бъдеще ще може да увеличавате оперативната памет. Ако не планирате да я разширявате, погледнете към моделите с 16 GB.

Хранилище

Лаптоп без SSD през в 2019 година няма смисъл да избирате. Вземете това предвид, когато разглеждате моделите в магазина. Искате бърза, плавна и отзивчива работа, нали? Е, това е условието!

Впечатляващи хромбуци

Батерия

Отчитайки, че батерията в лаптопа у дома е необходима в повечето случаи в качеството на рядка опция, а не в ролята на източник на продължителна автономна работа, то може да спестите от нея. Ако пък имате деца и планирате да въдворявате ред с пускането на филми, игри и други програми по време на пътуване, заложете на модел с по-високи показатели за автономна работа.

Източник на снимките: lenovo.com, apple.com, hp.com