Полезни съвети      

7 неща, които може да не знаете за търсенето в Google

от Лили Георгиева | 16.07.2019 г.

Търсачката Google е на практика неизменна част от живота ни. Неслучайно в ежедневния ни речник има дори глагол „гугълни го“. Всеки ден повечето то нас използват системата от Google, за да търсят разнообразна информация. Малцина знаят как продуктивно и правилно да се осъществява самото търсене. Нека ви споделим 7 ключови неща, които ще са ви от полза, когато използвате търсачката.

1/ Допълнителни параметри на страницата с резултати за търсене в Google

Дразни ли ви, когато стигате до края на първата страница с резултати и не откривате търсеното? Вие сте свикнали да мислите, че най-добрите резултати излизат на първа страница. След това не си струва да се гледа. За щастие Google дава възможност на потребителите да получат повече резултати на една страница. Просто натиснете бутона „Настройки“ под менюто за търсене и ще попаднете на страница, където ще може да настроите колко точно резултата да се появяват на първа страница.

2/ Дословно търсене

Понякога Google не разбира точно какво искате да откриете. Дори може да „изкривява“ търсенето съгласно своите вътрешни алгоритми. Търсачката има тенденцията да се позовава на контекста.

Ако искате буквални резултати от търсенето, трябва да активирате дословно търсене. За целта натиснете на бутона „Инструменти“. След това изберете „Всички резултати“. Тук може да посочите „Точно съответствие“.

3/ Търсене на книги, новини и филми

Google позволява да търсите информация в определена тематика. Ако искате да откриете книга за историята на София, то след получаването на резултатите от търсенето под прозореца за въвеждане на текст изберете „Още“ и натиснете полето „Книги“. По същия начин може да действате с изображения, видеа, обекти на карта и т.н.

4/ Изтриване на стари търсения от историята на търсене

Ако сте търсили нещо в Google, то в бъдеще при работата си с търсачката ще се появяват вече въвеждани словосъчетания.

Историята на търсене може да се чисти. За целта влезте тук: https://myactivity.google.com/item?restrict=search и изберете период от време, за който искате да бъдете изчистена историята на търсачката.

Полезни приложения, с които ще подредите живота си

5/ Търсене на маршрут директно в търсачката

Разполагате с мини версия на Google Maps. За целта не е необходимо да сменяте услугите. Просто въведете нещо от сорта на искам да стигна от Х до Y. Като X и Y са населени места.

6/ Мигновен превод на текст

Прекрасна услуга, с помощта на която може да превеждате фрази, думи, изречения с Google Translate. Не е необходимо да превключвате. Започнете още в търсачката.

7/ Търсене на определена информация в конкретен сайт

За целта трябва да добавите към ключовите думи и самия адрес на сайта.

Източник на снимките: pixabay.com