Полезни съвети      

Кое защитно стъкло е най-добро за Android-телефона ви

от Лили Георгиева | 08.07.2019 г.

Един от задължителните компоненти на нашия смартфон е стъклото, което закрива дисплея и го защитава от удари и драскотини. Стъклата биват различни. Неща ви разкажем по какво се различават едно от друго и доколко голяма е разликата между тях. Ако разлика има, то кое стъкло е най-безопасното?

Gorilla Glass

Стъклото на компанията Corning съществува от 2007 г. През 2012 г. на пазара излезе стъклото Gorilla Glass второ поколение. А година по-късно – третото поколение. Днес повечето флагмански смартфони използват Gorilla Glass 6, което бе представено през 2018 г.

Защо ми е Gorilla Glass стъкло?

Процесът на изработване на стъклото от година на година се променя леко. То става по-здраво, благодарение на поставянето му във вана с разтопена сол при температура 400 градуса по Целзий. Йоните на калия създават слой, който добавя здравина на стъклото.

Едно нещо, което не се променя при поколенията стъкло, е устойчивостта им към драскотини. В същото време устойчивостта им на удари и падания с всяка година расте. Съгласно данни на Corning последното поколение стъкло може да издържи на до 15 падания от 1 метър височина.

Dragontrail

Това е друго популярно на пазара стъкло, което е продукт на японския производител Asahi. Може да го определим като второ по разпространеност. Съществуват Dragontrail, Dragontrail X и Dragontrail Pro. Последната разновидност се появи през 2016 г.

Ново стъкло от Asahi засега не е анонсирано.

Сапфирено стъкло

Най-малко достъпни са сапфирените стъкла. Те се изработват от изкуствено отгледани кристали, които се подлагат на въздействието на 2200 градуса по Целзий. Процесът отнема около 16-17 дни. Ето защо сапфирените са скъпи. Сапфирът има твърдост 9 по скалата на Моос, когато Gorilla Glass издържа на драскотини от предмети с твърдост не повече от 5 по скалата на Моос.

Кое стъкло е по-добро?

Разлики при устойчивостта към драскотини между стъклата от Corning и Asahi на практика няма. Сапфиреното стъкло може да се надраска само от диамант. В тази борба то печели.

Колкото до гъвкавостта и здравината, тук ситуацията стои иначе. Сапфиреното стъкло ще се пръсне, щом се извие. Gorilla Glass е значително по-гъвкаво. Това означава, че стъклото е способно да издържи на по-силно напрежение. От Corning заявяват, че сапфиреното стъкло не може да издържи на натиска на 73 кг, докато тяхното производство стъкла издържат на 195 кг. Стъклата на Dragontrail догонват по този показател Corning и надскачат сапфирените.

Какъв е изводът?

Избирате между по-голяма устойчивост на драскотини и по-голяма издръжливост на удари. Производителите днес избират по-ниската цена и поставят продукти на Corning и Asahi.

Сапфирените стъкла се използват в по-малко модели. Те невинаги се влагат като защита на екрана. Ако ви попадне устройство със сапфирено стъкло, то няма да се надрасква.

Източник на снимките: pixabay.com, lg.com