Полезни съвети      

Как да увеличим автономната работа на Samsung Galaxy S10

от Лили Георгиева | 07.05.2019 г.

За никого не е тайна, че Google е компания, която е съсредоточила усилията си върху развитието на изкуствени интелект. Според нея машинното обучение е бъдещето на разработването на софтуерни решения. Може да видите реализирана тази концепция в последните обновления на Android. Там ИИ е използван за подобряване на ред функции в смартфоните Pixel. Сходни стремежи имат и в Samsung.

По някаква причина последното обновление на One UI, базирано на обновлението на Android 9 Pie, бе пуснато за устройствата Galaxy, такива като S10, S10+ и S10e. Виждаме една от най-популярните функции на „зеления робот“ и то изключена. Става дума за Adaptive Battery – тя използва машинно обучение за подобряване на управлението на приложенията на потребителя и спирането на тези от тях, които последният няма намерение на използва в близко време.

Така те не черпят от заряда на батерията. За щастие настройката е все така на мястото си. Може да я включите, за да оптимизирате работата на телефона си.

Защо да включите функцията Adaptive Battery?

Ако я включите, може значително да спестите от разхода на батерията. Смарт функцията с помощта на машинно обучение определя колко често използвате всяко едно приложение на вашия смартфон. Тя използва тази информация, за да категоризира приложенията в пет т.нар. сегмента. В «Active» са тези, които използвате в момента, или онези, които в момента изпълняват процеси във фонов режим – например зареждане на файл. В «Working Set» са поместени онези, които използвате често, но не и в момента. Във «Frequent» са приложенията, които използвате редовно, но не всеки ден. Сегментът «Rare» е предназначен за приложения, които използвате много рядко. В «Never» са онези, които никога не сте отваряли.

Най-глупавите мобилни приложения

Всеки един сегмент е свързан с набор от правила за икономия на заряда на батерията. Когато минавате от «Active» към «Never», тези правила стават по-строги. Например, приложенията от «Active» не са ограничени относно черпенето на заряд.

В това време приложенията от «Never», не могат да задействат процеса «wakelocks», който се използва от приложения за предотвратяване на прехода от спящ режим с ниско енергопотребление. Забранено е още получаването на push-уведомления.

Тези ограничения може да имат сериозно значение за излекуването на един от най-големите недостатъци на Android в сравнение с iOS: разреждането на батерията в режим очакване.

Как да активирате Adaptive Battery на вашия Galaxy смартфон

Разочароващо е, че Samsung не е включила тази функция по подразбиране в Galaxy S10 и други свои модели, които са получили обновлението One UI. Добрата новина е, че може сами да я активирате.

За да пестите от заряда на батерията, влезте в главното меню с настройки на телефона. Изберете «Device Care». На следващия екран натиснете иконката на батерията в долния ляв ъгъл.

След това влезте в раздел «Power Mode». Накрая активирайте функция adaptive power saving. Показаните тук други режими за енергоспестяване може да използвате съчетано с вече активирания режим. Така допълнително ще удължите работата на устройството.

Продължете да използвате смартфона си както обичайно. Adaptive Battery ще изучи вашите навици. Така времето на автономна работа постепенно ще се подобри, особено в режим очакване.

Източник на снимките: Samsung.com