Полезни съвети      

Конструктивните недостатъци на вълнуващия Samsung Galaxy Fold

от Лили Георгиева | 25.04.2019 г.

Специалисти от популярното издание iFixit, което радва редовно потребителите с техническите си ревюта, разказаха кои са конструктивните недостатъци на сгъваемия смартфон Samsung Galaxy Fold с гъвкав дисплей.

Южнокорейската компания Samsung получи негативни отзиви от журналисти и сега изучава проблемите с дисплея, който излиза извън строя след два-три дни ползване. Логично пускането на устройството на пазара бе отложено за неопределено време.

Тази новина е опечаляваща, но същевременно връща доверието в компанията-производител, която ще се постарае да предложи дълготраен продукт, а не просто нова красива, но неработеща играчка.

Новите флагмани на Samsung

Както отбелязват специалистите от iFixit, основният проблем се свежда до това, че гъвкавият OLED-дисплей на смартфона не разполага с по-сериозен защитен слой от рода на стъкло Gorilla Glass. В същото време тези екрани са известни със своята чупливост, дори неголяма частица прах може да провокира проблеми. А в смартфона има достатъчно място, където прах може да влезе и да се натрупа.

В някои случаи се вижда как отстраняването на защитния слой от екрана, води до повреждане на дисплея. Доколкото екранът е чуплив, производителят го е защитил с този слой и е предполагал, че потребителите няма да го свалят. Слоят обаче не прилича на стандартния, който познаваме при обикновените смартфони и който сваляме от устройството след закупуването му. Именно това се е случило – част от първите собственици на Galaxy Fold са пристъпили към този ход и като резултат са се сдобили със счупен смартфон.

От iFixit допълват, че проведените тестове от Samsung с извиване по време на производството са били осъществени в механични и обикновени условия. В реалния живот аналогично натоварване от страна на потребител ще строши екрана.

Прашинка под екрана и той излиза от строя

За проблема с праха алармира и техноблогърът Майкъл Фишър. Той е получил образец на Samsung Galaxy Fold и е имал възможността да го тества. Но не задълго.

По думите на блогъра съвсем малка прашинка, попадайки под дисплея на устройството, го извежда от строя.

Не съм удивен, просто разочарован, казва Фишър. Той е върнал смартфона на производителя, който в момента прави тестове на проблема и се мъчи да изправи „грешките“ на своята иновационна рожба.

По план в САЩ смартфонът трябваше да се появи по лавиците още утре, 26 април. Цената беше фиксирана на 1980 долара.

Многобройните съобщения за технически проблеми принудиха Samsung да отложи старта на продажбите. Междувременно бяха отменени и другите събития, свързани с пускането на Galaxy Fold в други региони на света.

Източник на снимките: Samsung.com