Полезни съвети      

Galaxy Fold, новите S10 и куп още изненади от Samsung

от Лили Георгиева | 21.02.2019 г.

Преди няма и ден Samsung ни представи куп нови продукти. Презентацията продължи едва 1,5 часа, но през това време се разкриха усилията на компанията през последните години. Плодовете на труда им са:

Samsung Galaxy Fold

Високите технологии се развиват с бързи темпове и доказателство за това е новият смартфон на пазара Galaxy Fold.

Названието му говори достатъчно. Това е потресаващ продукт, снабден с два дисплея. Основният е с диагонал 7,3 инча, а допълнителният – 4,6 инча. И двата са изработени по технология AMOLED. Освен това компанията е използвала особен механизъм, който позволява хиляди сгъвания преди устройството да покаже видими проблеми.

Както може да се досетите, цената на този нетипичен за пазара смартфон не е ниска. Той е оценен на 1980 долара.

За допълнителния 4,6-инчов дисплей може да кажем още, че е с резолюция 840×1960 пиксела, докато основният ни радва с резолюция 1536×2152. И двата са с еднаква плътност на пикселите – 420 ppi.

Какво още?

Смартфонът е снабден с процесор ново поколение със 7-нм техпроцес, 12 GB оперативна и 512 GB вътрешна памет тип UFS 3.0. Това е първото устройство с подобна памет. Технологията UFS 3.0 позволява стартирането и инсталирането на приложения мигновено. Смартфоните с с UFS 3.0 по скорост на работа са два пъти по-бързи от продуктите с UFS 2.1.

Galaxy Fold е получил батерия с капацитет 4380 мАч. Тук Samsung е подходила нестандартно, като е разделила батерията на два клъстера. Познаваме този подход от Apple, която го използва в iPhone X, за да увеличи капацитета на батерията.

Сгъваемият телефон поддържа безжично зареждане и технологията Wireless Powershare, която позволява да се зареждат и други смартфони или Bluetooth гарнитура.

И това не е всичко.

В сгънато състояние дебелината на Galaxy Fold е 17 мм. Това не е кой знае колко много, като се има предвид формата му. В разгънато състояние устройството е с дебелина едва 6,9 мм. Още един приятен бонус са колонките от AKG – потребителят получава смартфон, който може да превърне в истински мултимедиен център!

А какво се случва при камерите?

Те са шест – 3 основни (16 MP f/2.2, широкоъгълна, 123 градуса, 12 MP f/2.4, телеобектив с оптическа стабилизация, 12 MP, широкоъгълна с технология Dual Pixel, оптическа стабилизация и променяща се апертура от f/1.5 до f/2.4) на задния панел, две от вътрешната страна (10 MP f/2.2, широкогълна с технология Dual Pixel и 8 MP f/1.9 RGB модул за дълбочина) и една от външната страна – тя е 10-мегапикселова, с f/2.2 и технология Dual Pixel).

App Continuity

По време на презентацията Samsung показа възможностите на сгъваемия смартфон, когато става дума за преход на съдържанието от един екран на друг. То напълно се съхранява и не предизвиква какъвто и да е дискомфорт у потребителя.

Този ефект е постигнат, благодарение на сътрудничеството между южнокорейската компания и Google.

Демонстриран бе и режимът с използване на няколко прозореца. На единия екран едновременно може да се стартират 3 приложения, което превръща Fold в нов вид преживяване. Можете без проблем да използвате някое приложение за социални контакти, браузър и да гледате видеа в YouTube.

Samsung Galaxy S10

След вълнуващия Galaxy Fold на сцената се появи и друг много очакван продукт – серията Galaxy S10. Бяха представени 3 нови смартфона Galaxy S10, S10+ и S10e, а също така и модела S10 5G.

Новите Galaxy S10 радват и ще радват и за в бъдеще с много от характеристиките си. На първо място сега да се публикуват снимки и видеа в историята на Instagram е възможно, без да излизате от приложението на камерата. Преди това смартфонът позволява да добавяте стикери, хаштагове и други модерни практики.

Дисплеят на Galaxy S10 е Infinity-O с прорез и поддържа режим HDR10+. Той филтрира 42% от синята светлина, което е добре, тъй като защитава зрението на потребителите. Друг бонус е 3D Ultrasonic-скенерът под дисплея. За разлика от другите скенери той е способен да създава 3D карта на пръста, което го прави по-безопасен. В допълнение към особеностите на камерата трябва да споменем технологията Dynamic Tone Mapping, която подобрява контраста, детайлите в тъмните участъци и оптимизира цветовете. Функцията е полезна, когато гледате филми на телефона си.

В бюджетния s10e е заложено на двоен модул на камерата. Първият е 12-мегапикселов с фазов автофокус, технология Dual Pixel, променяща се апертура от f/1.5 до f/2.4, оптическа стабилизация. Вторият е широкоъгълен и 16 MP, с апертура f/2.2, с 0,5x оптическо приближение, а селфи-камерата е 10-мегапикселова и също с технология Dual Pixel, фазов автофокус, но апертура f/1.9.

В Galaxy S10 пък виждаме аналогични модули, които са допълнени от още един – 12-мегапикселов телеобектив с фазов автофокус, апертура f/2.4, оптическа стабилизация. Допълнителният 16-мегапикселов модул в сравнение със S10e е способен на приближението до 2х.

В S10+ от Samsung са заложили на аналогични основни камери, но има нещо интересно при предната. Там е използвана същата предна камера като при S10e и S10, но работата й е допълнена от 8-мегапикселов RGB-модул, отговарящ за дълбочината на изображенията. По този начин собствениците на този модел ще могат да размиват снимките и да коригират ефекта на размиване още преди натискането на копчето на камерата.

Новите смартфони поддържат

Ultra Wide

– режим за панорамни снимки. Има и още една особеност – AI чип, способен да различава сцените, които потребителят иска да заснеме.

Galaxy S10 е първият телефон в света, който е способен да снима видео с технологията HDR+. Освен това компанията допълва, че използва особена стабилизация на изображението, благодарение на която може да се снимат дори филми.

Приятна новина е възможността с предната камера на S10 да се снимат видеа с 4К резолюция, а благодарение на SDK разработчиците на приложения ще могат да използват всички особености на камерите в новите модели на Samsung.

Какво има под повърхността?

Новите смартфони очаквано са много мощни. Обикновено потребителите се вълнуват от камерите, но и другите характеристики под корпуса са важни. Така новата серия смартфони е снабдена с процесор Snapdragon 855.

S10e поддържа 6/8 GB оперативна паметLPDDR4X, 128/256 GB вътрешна памет и microSD-карти до 512 GB.

Хакната ли е предната камера на телефона ви?

В S10 8 GB оперативна памет и 128/256 GB вътрешна + microSD до 512 GB, в S10 Plus -8/12 GB оперативна памет и 128/512 GB или 1 TB флаш памет.

S10 5G е по-опростен, той предлага 8 GB оперативна памет и 256 GB вътрешна памет. Не поддържа microSD карти.

Samsung показа и керамични версии S10+ Special Edition, които разполагат с 12 GB оперативна памет и 1 TB вътрешна памет с поддръжка на microSD-карти до 512 GB.

Размери на екраните

Всички дисплеи поддържат HDR10+, а се отличават по диагонала:

• S10e — 5,8 инча;
• S10 — 6,1 инча;
• S10+ — 6,4 инча.

 

Следва продължение…

 

Източник на снимките: samsung.com