Полезни съвети      

Хакната ли е предната камера на телефона ви?

от Лили Георгиева | 06.02.2019 г.

Всяка система за защита може да бъде преодоляна. Независимо колко сложни са паролите, дали се използват скенери на лице или на пръстови отпечатъци, или пък се инсталират антивирусни програми, рискът е налице. Дори да използвате само проверени безжични мрежи, това не е гаранция, че няма да бъдете хакнати.

В наши дни доста разпространена практика е взломяването на камери с цел получаване на компромати. От известно време интерес за хакерските атаки са камерите на смартфоните. Нека да разгледаме в следващите редове как можем да се преборим с вероятността да бъде по този начин разтърсен личния ни живот.

Съгласно данни от скорошни изследвания, около 9 милиона камери на устройства са отворени за атаки и на практика не са защитени. За начало да разберем следното – хакнат ли е смартфонът ви, или не.

Може да направите това по няколко начина.

Най-лесният е да изследвате начина й на работа. Като правило при работа камерата свети в зелен цвят. Вградените в лаптопи уеб камери и камерите на смартфоните на практика никога не светят така, поради това е важно да хвърлите поглед в диспечера на задачите.

Как да защитите телефона си от вируси?

За настолни решения може да проверите дали уеб камерата не е сред включените процеси. При смартфоните може да използвате програма за тестове на натоварването върху процесора и да наблюдавате уеб трафика. Ако вашата камера „изяжда“ прекалено много ресурси или трафик на данни, то това е подозрително. Струва си да се замислите за безопасността на телефона си.

Не трябва да забравяте и редовно да сканирате смартфона си с помощта на антивирус. Никога не отказвайте обновяване на системата за безопасност на операционната система.

Какво още може да направите?

Собствениците на лаптопи е добре да проверят папката с файловете на уеб камерата. В идеалния случай тя ще е празна или в нея ще има само снимките и видеата, които сте правили именно вие.

Собствениците на смартфони да обърнат внимание на файловото хранилище. За предпочитане е да направите това като се свържете към персонален компютър, тъй като вирусите може да скриват направените скрийншотове и видеозаписи на смартфона.

Как да имате непробиваема парола

Може да усложните допълнително хакерите, използвайки VPN. Сървъри ще маскират вашето устройство в интернет, предоставяйки „чужд“ IP адрес, което ще направи нелек достъпа до вашия личен живот.

Източник на снимките: htc.com, samsung.com