Полезни съвети      

Как да изградим полезен навик в навечерието на 2019 г.

от Лили Георгиева | 07.11.2018 г.

В своята книга „Започни от най-важното“ Гари Келер споменава изследване на учени от лондонския Университетски колеж. Съгласно резултатите от него, за формирането на нов навик са необходими 66 дни. Това е среден показател – той варира от 18 до 254 дни. Както забелязвате, има сериозна разлика между минимума необходими дни и максимума. Това навежда на мисълта, че някои навици се усвояват с повече търпение и посвещение. На помощ в тази ситуация идва приложението Day by Bay за смартфони – то е предназначено да стимулира мотивацията ни, за да станем по-добри.

Днес ще дадем като пример бягането. Това упражнение е много полезно. Подобрява издръжливостта, влияе върху имунната система, помага на сърдечно-съдовата система и укрепва мускулатурата на краката. А колко е приятно, когато слушате музика и бягате из парка! След такова преживяване ви се иска отново и отново да го правите.

Има един проблем. Едно „но“. Едни могат да бягат, а други не могат. За част от последните тичането изисква свръхспособности. Те се възхищават на волята на бегачите. На свой ред хората, които редовно бягат, лесно стават сутрин и не възприемат последвалото бягане за гериозъм. Те го приемат за нещо обикновено и желано.

Как да защитите телефона си срещу кражба

Да започнете да бягате и това да ви стане навик е възможно. Ако нямате против да използвате мобилно приложение за това, ще ви е по-лесно. В случая с Day by Day стартирате приложението и ви трябват няколко минути, за да разгледате принципа на работа.

Като цяло идеята е проста. Поставяме си отметки в програмата всеки път, когато успяваме да отделим време за тичане.

Първоначално се мотивираме сами, а след това тази роля се поема от веригата от много пъти, през които сме бягали. Става ни жал да развалим хармоничността й.

Приложения за планинари

Първа стъпка към успеха е да посочим в приложението навика, който искаме да усвоим. Отбелязваме си кои дни ще тренираме. Можем да променяме цветове и иконки.

Запазваме внесените промени и може да погледнем в настройките. Приложението може да ни напомня, че е време за тренировка. Препоръчваме да нагласите тази аларма.

След това от вас се изисква само да изпълнявате начертания план. След всяка тренировка поставяте отметка на съответната дата и може да добавяте коментари. С тяхна помощ ще може да проследявате прогреса си.

Приложението Day by Day е безплатно. Има някои услуги, които изискват заплащане, например за персонализация на графиците.

Day by Day е добра възможност да се въоръжите с полезни навици още през 2018 г. Програмата ще ви стимулира да бъдете мотивирани.

Приложение: Day by Day • Habit Tracker
Разработчик: leoncvlt
Категория: Стил на жизни
Цена: Безплатно (с вградени покупки)
За сваляне: Google Play

Източник на снимките: Google Play, pixabay.com