Полезни съвети      

Критерии при избор на робот-прахосмукачка

от Лили Георгиева | 26.07.2018 г.

Роботите-прахосмукачки със суха четка позволяват на практика без участието на човека да се въведе ред и чистота в дома. За да постигнете това, трябва да изберете помощника си по удачни критерии. Днес ще разгледаме няколко показателя, на които да обърнете внимание преди пристъпването към покупка.

В зависимост от потребностите и особеностите на помещението може да изберете за себе си оптимална робот-прахосмукачка.

Какво да гледате?

На първо място разберете каква е вместимостта. За неголеми апартаменти, в които няма животни, подхождат устройства с минимален обем на робота-прахосмукачка – около 0,3 литра, за апартаменти със средна площ, например до 80 кв. метра, от 0,3 до 0,5 л., а за по-големи жилища – минимум 0,5 л.

Хляб в домашни условия

На второ място обърнете внимание на капацитета на батерията. Този параметър влияе пряко върху възможностите на робота-прахосмукачка да чисти помещения с определена площ. Колкото по-голям е капацитетът на батерията, толкова повече квадратни метри ще отметне устройството за един „пробег“.

 

Може да изчислите потребностите си лесно. Необходимо е да прочетете в характеристиките за автономна работа в минути и да извадите 10 – така получавате приблизителната площ. Понякога този параметър може да бъде указан изрично на опаковката на продукта.

На трето място поинтересувайте се за вградените датчици. Способността да се преодоляват препятствия е важна. Ако в помещението има прагове, килими и други предизвикателства, то добре е да изберете модел с висока проходимост.

Как да направите дома си смарт?

Четвърто, програмиране. Това не е първостепенен параметър, но е достатъчно важен за тези от вас, които искат да минимизират своето участие в процеса на чистене. При един робот-прахосмукачка обикновено целта е именно такава.

На пето място бихме искали да посочим наличието на виртуална стена. Тя е необходим, когато в дома ви има места, които роботът-прахосмукачка е препоръчително да не достига – например купата за вода и храна на домашния любимец и др.

Виртуалната стена представлява инфрачервен излъчвател или магнитна лента, която се поставя на пода.

Надяваме се, че сме ви били полезни. Оттук насетне всичко зависи от вас. Изберете модел, който отговаря на сумата, която бихте могли да заделите, отчитайки горепосочените характеристики.

Източник на снимките: roomba.com, AliExpress.com