Полезни съвети      

Хляб в домашни условия

от sravniadm | 22.04.2013 г.

Напоследък търсенето и купуването на хлебопекарни нарасна доста. Това се дължи както на популяризирането им по медиите, така и на здравословните проблеми. Хората все по-често предпочитат да си направят домашен хляб, който няма да съдържа глутен или сол.

Първоначално идеята да си направите домашен хляб може да Ви се стори сложна. Всъщност правенето на хляб с тези машини е толкова лесно, че и малко дете може да се справи с нея.
С нарастване на търсенето на пазара се появиха различни видове хлебопекарни.

Какво е важно при избора на хлебопекарна?

1. Колко често ще печете хляб?
Това е най-важния въпрос при избора на хлебопекарна и отговорът му ще Ви помогне да прецените правилно капацитета й. Не забравяйте, че домашният хляб насища много повече от този, който купувате от магазина и прилича по скоро на селския и специалните хлябове.

2. С колко място в кухнята разполагате?

В зависимост от капацитета на хлебопекарната ще нараства и размера й. Има различни видове хлебопекарни с различни форми на фурната. Преценете кое би било добре за вашата кухня. Ако не разполагате с място за хлебопекарна във кухнята, можете да я поставите и в друга стая, примерно в остъклена тераса, но внимавайте температурата там да не е много ниска.

3. Мислите ли да я използвате за други цели?

Хлебопекарните вече не само правят хляб. Някои могат да правят конфитюр, кисело мляко и ориз. Възнамерявате ли да ползвате Вашата за такива цели? Такива допълнителни програми влияят осезаемо на цената на електроуредите, така че помислете си добре дали изобщо се нуждаете от такива екстри. Например, ако решите да правите кисело мляко, трябва да сте наясно, че няма да можете да ползвате купата на хлебопекарната, докато не консумирате цялото количество кисело мляко. Също така, тази купа е голяма и ще заема място във вашия хладилник.

4. Искате ли топъл хляб на закуска?

Ако искате сутрин да се събудите с приятната миризма на прясно препечен хляб, трябва да се насочите към модели със отложен старт. Трябва да проверите и до колко часа може да се отложи стартът, защото при някои модели това е до 13 часа. Преценете дали това ви устройва.

Източник: clubelektrouredi.bg