Полезни съвети      

Кой е по-бърз? Скенер на отпечатъци в дисплея или Face ID

от Лили Георгиева | 31.01.2018 г.

Компанията Apple направи правилен ход, отказвайки се от поставянето на Touch ID под дисплея на iPhone X в полза на Face ID.

Интерфейсът за разпознаване на лицето по скорост на сработване значително превъзхожда дактилоскопичния скенер, вграден в OLED-матрицата. Това потвърждава видеосъревнование на двете модерни технологии за идентификация, публикувано в социалната мрежа Weibo.

На пръв поглед може да ви се стори, че блокировката на смартфоните падае на практика за едно и също време. Това не е така. iPhone X е готов за работа още в момента на събуждане. Всичко, което е необходимо да направи един потребител на „десятката“ след събуждането на смартфона, е да плъзне пръст нагоре по екрана.

Скенерът на отпечатъци на Vivo X20 Plus UD, който влезе в ролята на конкурент на iPhone X, работи по-бавно, сравнено с решенията, изнесени на корпуса. Това потвърдиха няколко независими IT-журналисти, които тестваха смартфона.

Сравняваме технологии на бързо зареждане

По думите на Влад Савов, колумнист в The Verge, новият телефон на Vivo сваля блокировката видимо по-бавно, сравнено с повечето Android-смартфони.

Алтернатива от Samsung

Корпорацията Samsung, както е известно, от време на време успява да реализира по своему идеи и визионерски хрумвания на компанията Apple.

Когато на пазара излезе iPhone X, бяхме убедени, че корейците няма да се ограничат със заявките си до този момент. Техните смартфони умеят да разпознават лицата на своите потребители. Поради това от Samsung искат да създадат истинска алтернатива на Face ID.

Експертите от Phone Arena внимателно изучиха съдържанието на APK-файла на приложението „Настройки“ в най-новата бета версия на Android Oreo за Samsung Galaxy Note 8 и установиха нещо много интересно. В частност, става дума за функция, наречена Intelligent Scan. С нея ще бъдат снабдени новите смартфоните Samsung Galaxy S9 и Samsung Galaxy S9+.

Какво представлява Intelligent Scan?

Тази функция обединява в себе си отдавна достъпните в смартфоните на Samsung скенер на ретината и технологията за 3D-сканиране на лицето.

В изходния код на системата се съдържа още фразата „Разблокирайте своя смартфон с използването на сканиране на лицето и ретината на окото“.

Съдейки по слуховете до момента, в южнокорейската компания все пак са решили да не копират от iPhone решението в горната част на екрана, а са направили избор в полза на „обикновения визьор“ с датчици и камери. По този начин Samsung ще съхрани досегашния си стил.