Полезни съвети      

10 интересни неща, които видяхме по време на CES 2018

от Лили Георгиева | 17.01.2018 г.

През последните няколко години изложението CES се откроява не само с нови потребителски продукти, но и с концепции, които са натоварени със задачата да променят нашата визия за бъдещето. Поради това сме събрали на едно място 10 любопитни анонса от изложението в Лас Вегас. Те показват в каква посока ще се развива потребителската електротехника.

  1. Смартфон със скенер на пръстови отпечатъци в дисплея

Китайският производител Vivo представи на CES 2018 смартфон, в който скенерът е вграден в дисплея. Това стана възможно благодарение на използването на датчика Synaptics Clear ID FS9500 – той е толкова тънък, че може да бъде разположен между матрицата на екрана и защитното стъкло. Скоростта на разпознаване е малко по-бавна от тази на традиционните скенери на пръстови отпечатъци.

  1. Геймърски монитори с диагонал 65 инча

Едно от най-необичаните представяния на CES 2018 са 65-инчовите геймърски монитори BFGD (Big Format Gaming Display). Те поддържа резолюция 4K, HDR, честота на обновяване на изображението 120 Gh и технология NVIDIA G-Sync. С производството им ще се заемат Acer, ASUS и HP, като платформата им е разработена от NVIDIA. По своята същност BFGD може да се разглежда като телевизор, в в който е вградена конзола NVIDIA Shield.

  1. Гъвкав телевизор

Не по-малко интересен е 65-инчовият OLED  телевизор от LG, който може да се завърта на поставката, на която е разположен. Тайната се крие в гъвкавия панел. Засега този продукт няма да е масово достъпен.

  1. Процесори Intel с вградена графика AMD

Преди година беше трудно да си представим, че основните конкуренти на пазара за процесори ще създадат съвместна рожба. Търсенето от страна на потребителите обаче подтикна Intel към създаването на чипове H-series 8-о поколение, които са предназначени за използване в лаптопи и работни станции. Засега техническите подробности в детайли не са оповестени. Известно е, че те ще включват моделите Core i5 и Core i7 с дискретна графика AMD Radeon RX Vega M и 4 GB видеопамет HMB2.

  1. Модулен телевизор с MicroLED

Компанията Samsung показа на изложението CES 2018 телевизор The Wall с диагонал 146 инча и нова матрица MicroLED. Последната е сходна с OLED, но в Samsung твърдят, че са успели да постигнат по-висока плътност на пикселите, да се преборят с прегарянето и да намалят енергопотреблението.

  1. 4К проектор с HDR10

Освен гъвкъв телевизор компанията LG донесе на CES 2018 и напълно реален проект, макар да изглежда доста футуристично. Става дума за нов проектор HU80KA, който може да визуализира на стена изображение с диагонал 150 инча при резолюция 4K.

  1. Електромобили

Миналата година на CES дебютира електромобилът Faraday Future, но той така и не успя да излезе в серийно производство. Надяваме се, че електромобилите, които бяха показани на тазгодишното изложение, ще имат по-добра съдба. Бяха показани интересни модели.

Например Хенрик Фискер най-накрая ни представи серийната версия на електромобил премиум клас Fisker Emotion с мощност780 к.с., максимална скорост 260 км/ч и заявен запас на хода 640 км.

На свой ред китайската компания Byton показа концепт на електрокросоувър с двигател с мощност 272 к.с. и батерия с капацитет 71 киловатчаса. Последната осигурява запас на хода около 400 км. Производителят твърди, че возилото е готово на 85% и продажите му ще стартират на цена от 45 000 долара още пред 2019 г.

  1. Гарнитура за виртуална реалност от HTC

Производителите не спират работа върху създаването на все по-интересни аксесоари за виртуална реалонст. На изложението HTC показа новата VR-гарнитура Vive Pro, в която резолюцията е повишена до 2880×1600 пиксела (1400×1600 пиксела за всяко око), а плътността на пикселите на инч достига 615.

  1. Първият таблет Always Connected PC

Lenovo показа на CES 2018 първия таблет на платформата Miix 630. Освен това моделът е снабден с 12,3-инчов дисплей с резолюция 1920х1280 пиксела, 4 или 8 GB оперативна памет и SSD с капацитет 256 GB.

  1. И отново смартфон в лаптоп

През 2011 г. Motorola пусна смартфона Motorola Atrix 2 и док-станция, която го превръщаше в лаптоп. Тази идея бе използвана и от Razer в концепта Project Linda. Устройството е снабдено с 13,3-инчов сензорен дисплей с резолюция 2560х1440 пиксела и честота на обновяване 120 гигахерца.