Полезни съвети      

Как да се избавим от таргетираната реклама в приложенията

от Лили Георгиева | 29.11.2017 г.

Дразни ли ви таргетираната реклама в мобилните приложения? Ако сте отворили тази статия, то вие определено сте ги забелязали и нямате нищо против да откриете начин да ги отстраните от ежедневието си.

Повечето безплатни приложения, които можете да откриете в калатога на Google Play, вървят с безброй реклами. Тези обявления като цяло не са случайни. Базират се на нашите запитвания в Google търсачката.

Макар никой вече да не се удивява на концепцията за таргетираната реклама, фактът, че някой друг може да знае толкова много за нас, основавайки се на информацията, която въвеждаме в интернет, провокира безпокойство.

Как да се справим с проблема? Продължавайте да четете и ще разберете.

Сборът от данни, на който се базира появата на конкретни реклами на екрана ни, се осъществява чрез използването на т.нар. рекламен идентификатор. Става дума за уникален номер, който описва всеки потребител и представлява негова отличителна черта. Това позволява на Google да разбира за всеки един от нас нова информация в момента, в който започваме да ползваме мрежата.

7 начина да направите дома си „смарт“

За да предотвратите достъпа на приложения към идентификатора, трябва да влезете в меню „Настройки“ на Google и да изберете „Реклама“. Точно тук можете да изключите персонализираната реклама.

С тази стъпка няма да елиминирате рекламата в приложенията, които използвате на телефона си. Отметването на посочения параметър обаче ще ги лиши от възможността да използват рекламния идентификатор за създаването на профили и демонстрация на персонализирани обяви.

Мобилно приложение за качествен сън

Ако искате да изтриете вече събраните данни, препоръчваме да нулирате своя идентификатор. По този начин цялата информация за вашите запитвания в търсачката, достъпна на приложенията, ще бъде изтрита.

Може да постигнете това отново в раздела „Настройки“.

Надяваме се, че сме ви били от полза.

Източник на снимките: pixabay.com