Полезни съвети      

Най-продаваният телефон през първата половина на 2017 г.

от Лили Георгиева | 20.10.2017 г.

Наскоро излязоха резултатите от изследване на компанията IHS Markit относно най-купуваните през първото полугодие на тази година смартфони. На чело на този списък е не кой да е, а Apple iPhone 7. На втората позиция е Samsung Galaxy Grand Prime Plus – нескъп смартфон с 5-инчов екран и резолюция 960 х 540 пиксела. На третото място е още един модел на компанията от Купертино – iPhone 7 Plus.

Любопитно е да знаете, че Apple iPhone 6s (модел от 2015 г.) заема четвъртата позиция, а на пето място е флагманът Samsung Galaxy S8. Колкото до Samsung Galaxy S8+, той заема почетното шесто място в класацията.

Въпреки че iPhone 7 и iPhone 7 Plus попадат в топ 3, сумарно количеството продадени единици като обем на продажби е по-ниско, отколкото на iPhone 6s и iPhone 6s Plus за аналогичния период година по-рано.

Макар iPhone 6, iPhone 6 и iPhone 7 да са най-популярните смартфони в света през три последователни години – 2015, 2016 и 2017 г., делът на всеки един от тях на пазара се понижава от 10% до 7% през 2016 г., а през тази година показателят достига до ниво 5%.

Няколко неща, на които Apple държи

Както вече споменахме, на шестата позиция е изключително интересният модел Samsung Galaxy S8+. Това съответства на показателите на Samsung Galaxy S7 през първата половина на 2016 г., който зае четвъртата позиция в класацията.

От IHS смятат, че тези показатели са резултат от по-късното пускане на флагманските модели на южнокорейската компания на пазара. Ако си спомняте, Galaxy S8 и Galaxy S8 + бяха пуснати през април – месец по-късно от обичайното.  Като цяло продажбите на Galaxy S8 / S8+ все още не са успели да надскочат тези от миналата година на моделите Galaxy S7 / S7 edge.

Нека сега да поговорим в цифри. В топ 10 на най-продаваните смартфони през първото полугодие на 2017 г. са попаднали 5 телефона на Samsung и четири на Apple. Един от моделите принадлежи на Oppo.

Евтини Samsung телефони

Тук ще отбележим интересен факт – количеството на китайските смартфони, продавани в тиражи над 1 млн. единици месечно извън пределите на Китай, възлиза на 22 модела. Това е с 5 позиции повече, отколкото година по-рано.

Трябва да споменем още, че Samsung разполага с около 10 смартфона с месечни обеми на продажбите над 1 млн. единици. При Apple става дума само за четири модела.

Източник на снимките: apple.com, samsung.com