Полезни съвети      

Google Pixel 2 и 2 XL с най-добри камери при смартфоните

от Лили Георгиева | 06.10.2017 г.

Преди дни Google представи своята нова флагманска серия – Pixel 2 и 2 XL. Тя не само може да се похвали с висококласни спецификации, но и със забележителен дизайн, който определено ще се понрави на феновете на компанията в цял свят.

В последно време потребителите на смартфони все повече се вълнуват от качеството на камерата на смартфона. Поради това не беше никак странно, че през 2017 г. флагманите бяха с акцент именно върху тази характерестика.

Конкуренцията обаче трудно може да се опъне на Pixel 2 и 2 XL. Двата модела отново показват удивително качество на снимките.

Защо? Тъй като Google има навика да поставя акцент върху функционалността и универсалността на софтуера за настройване на камерата, а не на апартните характеристики. Така Pixel 2 и Pixel 2 XL са снабдени с 12,2-мегапикселов датчик с размер на пикселите 1.4 мкм и диафрагма f/1.8. Това говори за още по-високо качество на снимките, получени с камерата в условията на ниска осветеност и при снимане на активни сцени, в които особено важна е скоростта на сработване на затвора.

Освен това основната камера на Pixel 2 вече поддържа оптическа стабилизация на изображението (OIS) и е способна да понижи качеството на кадрите при снимане в различни условия.

Смартфони с отлични камери

Трябва да отбележим, че миналогодишните смартфони Pixel бяха снабдени само с електронна стабилизация на изображението (EIS). Вече е налице и OIS в съвкупност с споменатия вече софтуер на Googlе, който осигурява превъзходен резултат.

Основните камери на новото поколение Pixel са снабдени още с функция фазов автофокус  (PDAF), лазерна поддръжка на автофокуса и двутонален светодиоден флаш модул.

В обновеното приложение на камерата, благодарение на новия механизъм за автоматизация, се появи и потретен режим на снимане и стикери за допълнена реалност (AR). Последните ще станат достъпни на потребителя в режим в реално време.

На предния панел на Pixel 2 и Pixel 2 XL забелязваме вградени 8-мегапикселови датчици с диафрагма f/2.4.

Предната камера на новите устройства съвсем леко се отличава от миналогодишните модели. Има един съществен детайл, който трябва да споменем, – поддръжката на OIS. По този начин всички по-рано изброени преимущества на основната камера получаваме и при предната камера.

Някои експерти отбелязват, че

Google е тръгнала по пътя на HTC U11.

Така сега виждаме смартфони, които предлагат висококачествени снимки, въпреки че са снабдени с един датчик.

За потвърждение на това служи оценката DxOMark, според чийто протокол камерите на смартфоните Pixel 2 и Pixel 2 XL са заслужили най-високата оценка за цялата история на тестване – 96 бала.

И накрая един немаловажен факт, за който в Google са положили усилия – неограничено и съвършено безплатно хранилище на данни за всеки потребител на смартфон на компанията. Вече всяка снимка или видео, записани с помощта на новия флагман, може да бъдат заредени в Google Диск без загуба на качеството на изображенията.

Източник на снимките: google.com