Полезни съвети      

Два телефона със завидна оптическа стабилизация на камерата

от Лили Георгиева | 21.09.2017 г.

Оптическата стабилизация (OIS) в камерата на смартфона позволява да се правят по-добри снимки. При бърза дневна снимка ползите от нея се виждат при дефицит на светлина. Освен това OIS подобрява снимката в режим HDR.

За съжаление много производители в последно време се отказват от OIS в полза на електронната стабилизация – EIS. Тази функция има този минус, че иззема част от полезната площ на матрицата.

Добри телефони с оптическа стабилизация на камера на пазара за щастие все още има. Предлагаме ви няколко възможности:

Samsung Galaxy S8 Plus – флагман без рамки

Компанията Samsung създаде телефон без рамки, който е добър на практика във всичко. Той се характеризира с 6,2-инчов екран с резолюция 3K. Чипсетът е отличен – Snapdragon 835 или Exynos 8895. Съчетан с 64 или 128 GB вътрешна памет. Освен това разполага с полезни функции – бързо зареждане, NFC, поддръжка на Hi-Res на звука, защита от прах и вода по стандарт IP68.

Камерата радва. Там виждаме 12-мегапикселова матрица с размер1/2,5″ и фазов автофокусом DualPixel. Налице е вече споменатата оптическа стабилизация.

Тази камера прави едни от най-добрите снимки сред смартфоните на пазара. Справя се с нощните и дневните кадри, умее да записва видео в 4К.

Колкото до предната  – тя също е добра. Поддържа автофокус и снима видео в QHD.

Сравняваме размерите на iPhone X с Android-смартфони

Ако искате камера, но рамките не са ви приоритет, както и високопроизводителният процесор, тогава разгледайте Galaxy S7. Този смартфон също е забележителен и не отстъпва по качество на снимките.

Huawei P10 – флагман с Leica

Huawei P10 е смартфон, за който много пъти сме ви говорили. Той разполага с 5,1-инчов екран и топ чипсет, който е собствена разработка на китайския гигант. Работи на базата на Kirin 960 с графика Mali G71. По това се отличава от другите отлични телефони на конкурентите.

Huawei P10

Трябва да споменем още веднъж технологията за бързо зареждане, поддръжката на Hi-Res музика, 32 или 64 GB вътрешна памет, а също така и напълно достатъчните 4 GB оперативна памет.

Камерите в Huawei P10 са две – 12-мегапикселова и 20-мегапикселова. Основната матрица е цветна и снабдена със система за оптическа стабилизация.

Втората монохромна матрица е предназначена за повишаване на детайлизацията на снимките в условия на дефицит на светлина, а също така и хибридно 2-кратно увеличаване.

Телефоните с най-добри камери

Забележително е, че в разработката на оптиката на камерите е взела участие известната германска компания Leica. Тя е една от признатите марки в областта на премиум фотоапаратите.

За заснемането на селфитата отговаря предна 8-мегапикселова камера.

Източник на снимките: huawei.com, samsung.com