Полезни съвети      

Сравни Google Pixel и Nexus 5X: кой е по-добрият?

от Лили Георгиева | 18.10.2016 г.

Наскоро Google показа своето ново поколение телефони – Pixel. С това бе обявено и спирането на пускането на пазара на още смартфони Nexus. Затова решихме, че е добра идея да сравним какво представляват сами по себе си Nexus 5X от LG и Pixel от HTC и по какво се отличават.

Коя сделка е по-добра?

Новата серия телефони Pixel се характеризира на първо място с по-висока цена, спрямо тази на моделите Nexus. В зависимост от параметрите тя може да достигне нивото на iPhone 7.

В този ред на мисли изборът на телефон Nexus 5X и Pixel е въпрос и на начин на пазаруване и финансови средства.

Разгледайте още сега: Най-актуалните предложения за Nexus 5X

По-тънък и по-тежък

Точно такъв е Pixel, ако го сравняваме с Nexus 5X. В същото време размерът на екрана е по-малък. Дебелината на корпуса е 8,5 мм, теглото – 143 гр. При Nexus 5X разполагаме със 7,9 мм дебелина и тегло от 136 гр.

Google Pixel 12

Ако се питате откъде идва по-голямата тежест. Новите телефони са от метал и стъкло.

Nexus 5X на свой ред се радва на един от най-добрите пластмасови корпуси на пазара. Не е толкова луксозен обаче, както Pixel, чиято 1/3 от повърхността е покрита със стъкло.

За мнозина срещу парите, които трябва да се дадат за този телефон, си заслужава да се получи водонепроницаем корпус. Това е напълно типично за флагманско устройство. Само че разполагаме с друго – стандарт на защита IP53, която защитава само срещу пръски. При Nexus 5X такава защита отсъства.

5 инча срещу 5,2 инча

В новите си телефони Google залага на това, да позволи на своите потребители да работят по-умело и лесно с тях. Затова виждаме намаляване на диагонала на екрана. Той е точно 5 инча.

nexus 5x

Резолюцията и при двата модела е Full HD (1080 x 1920), като разликата идва в по-високата плътност на пикселите при Pixel. В него е използван и панел AMOLED срещу LCD при Nexus 5X.

Pixel удържа победата при вътрешните компоненти

В него е вложен флагмански процесор Qualcomm Snapdragon 821, а също така 4GB оперативна памет. От другата страна имаме процесор Snapdragon 808 и 2GB оперативна памет.  Колкото до вътрешната памет при Pixel потребителят може да избира между минимум 32GB и максимум 128GB. Феновете на Nexus 5X имат избор между 16GB и 32GB.

И двата телефона разполагат със скенер на пръстови отпечатъци на задния панел. Отличителното за Pixel е, че той може да бъде използван за работа с жестове с камерата и известията.

Google Pixel и Nexus 5X – сблъсък на батерии

Голяма разлика в капацитета на батериите няма. И при двата модела имаме USB порт тип C, а батерията на Pixel е със 70 мАч по-голяма – 2770 мАч.

Близки са по това, че не предлагат безжично зареждане, а Pixel може да ви привлече с поддръжката на стандарт за бързо зареждане 3.0.

Google Pixel 2

Телефони със завидна автономна работа

Готови ли сте за снимка?

На пръв поглед задните камери на Google Pixel и Nexus 5X са еднакви.

Разполагаме с 12,3-мегапикселова камера, светлосила f/2.0, сенсор 1/2,3 инча, двойна светкавица, като при Pixel имаме автофокус.

Според някои тестове с Nexus 5X в ръка ще постигнете по-удачни снимки и видеа.

При предните камери ситуацията стои така: 8MP за Pixel и 5MP за Nexus 5X.

Android 7.1 Nougat

От гледна точка на операционната система везната определено се накланя към Pixel. Скоро обаче Nexus 5X ще бъде обновен и ще се изравни по способности с конкурента си.

Източник на снимките: google.com