Полезни съвети      

Те направиха смартфоните възможни

от Лили Георгиева | 03.05.2016 г.

Никола Тесла, Джак Килби, Алън Тюринг, Е. А. Джонсън, Акира Йошимо и много други назовани и неназовани стоят зад онова, което всички ние наричаме обичайна съвременност. За мнозина смартфоните са въпрос на дизайн. Те не подозират колко дълъг път е било необходимо да бъде изминат, за да бъде постигнати днешният вид и възможности на мобилните телефони.

Galaxy S6 edge, LG G5, iPhone 6s и много други съвременни смартфони не са се появили от нищото. Зад тях стоят сериозен труд и посвещение. Тук не става дума за гениалната работа на служителите на една компания. В никакъв случай! Смартфоните са продукт на дълъг и продължаващ и в наши дни процес на усъвършенстване.

1890

Повечето учени са единодушни, че сръбският изобретател Никола Тесла е бащата на безжичното предаване на енергия. Какво означава това за нас? Е, компания като Samsung стана първата, която приложи безжичното зареждане при моделите Galaxy.

1936

Британският математик, информатик и философ Алън Тюринг има голям принос за развитието на компютърните технологии. Той развива двоична бройна система, основа на всички дигитални компютри днес.

alan turing

Универсалната машина на Тюринг бе първият съвременен компютър, способен да чете и да записва информация. Преди това компютрите са могли единствено да симулират това, което ние смятаме, че компютрите по принцип трябва да могат да извършват.

1958

Американският инженер Джак Килби и носител на Нобелова награда създава технологията на макрочипа. Той е първият човек, който успява да изгради работещ интегриран кръг.

1965

Знаете ли, че първият тъчскрийн се появява още през 1965 година? Днес този тип екрани са в основата на начина, по който използваме устройствата.

Lenovo Phab Plus1

Пионер в областта на технологията на тъчскрийна е Е.А. Джонсън. Той създава първия в света тъчскрийн, който бива използван за контролиране на въздушния трафик в Англия.

1985

Lenovo P780 2

През тази година е създаден прототип на литиевойонната батерия. Презареждащите се батерии са неизменна част от съвременните мобилни телефони. Ако не бяха те, нямаше да имаме смартфони. През 1985 година Акира Йошино ръководи екип, който създава прототип на литиевойонната батерия.

Най-добрите 20 смартфона на пазара

1992

Тогава е изпратено първото текстово съобщение. Начинът, по който човекът комуникира, се променя съществено. Днес може да не осъзнаваме значението на това постижение, но за тогавашния свят пробивът е бил съществен. На 3 декември 1992 г. Нийл Папуърт изпраща първото в света SMS съобщение чрез персоналния си компютър (мобилните телефони по онова време не са притежавали опция за текстови съобщения) по GSM-мрежата на Vodafon във Великобритания до мобилния телефон „Orbitel 901“ на своя приятел Ричард Ярвис, поздравявайки го с „Весела Коледа”.

Симптоми, че трябва да смените батерията на телефона

1992

lg k10 3

Изобретен е CMOS сензорът, който позволява камерите да работят по-добре и по-бързо. Технологията използва по-малко енергия, което щади живота на батерията. Освен това сензорите са изключително евтини и това води до бум на телефоните с камери в цял свят.

1996

Точно преди 20 години Джон О`Съливън създава wi-fi.

2010

На пазара е пуснат първият мобилен телефон, който използва LTE.

2011

През тази година влиза в продажба първият гъвкав смартфон. Той е дело на Human Media Lab и Arizona State University. Две години по-късно Samsung пусна прототип на гъвкав OLED смартфон, наречен YOUM. Това нововъведение лежи в основата на познатите извивки на Galaxy S6 edge.

Източник на снимките: wikipedia.com, lenovo.com, lg.com